Затопляне на отношенията между двете държави след срещата между Меркел и Ципрас

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и германският канцлер Ангела Меркел публично демонстрираха взаимна добра воля, като призоваха гърците и германците да загърбят взаимните упреци и национални стереотипи и да работят за по-добро европейско бъдеще, предаде Ройтерс.

Нов старт в отношенията

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че се надява за нов старт на отношенията с Германия и призова за край на взаимните стереотипни представи.

"Нито гърците са мързеливи, нито германците са виновни за всичките беди на Гърция. Трябва да работим усилено, за да сложим край на тези ужасни стереотипи", каза гръцкият премиер, цитиран от ДПА.

"Германия иска да види Гърция икономически силна, но това изисква прилагане на реформи", заяви канцлерът Меркел.

Виж още: Още една опасна авантюра на Гърция

"Ние искаме Гърция да бъде силна от гледна точка на икономиката, искаме растеж и намаляване на безработицата, включително и сред младите хора. За това са важни реформите и солидният бюджет", каза тя.

"Решенията за предоставяне на ликвидност се взимат от международните кредитори", подчерта на няколко пъти канцлерът. "Не мога да обещая нищо. Процесът е съвсем различен", каза Меркел.

Нови реформи

Тя обясни, че с гръцкия премиер са обсъдили проблемите пред Атина за излизането й от кризата. Двамата разговаряли за това как Гърция ще реализира постигнатите споразумения и как ще използва времето след удължаването на програмата с 4 месеца. Ципрас не отговори на въпроса представил ли е на Меркел конкретен план с реформи, който се очаква от него в Брюксел, предаде АФП.

Канцлерът също така подчерта, че Берлин и Атина ще продължат да си сътрудничат, тъй като и двете страни са членове на ЕС и НАТО.

През последните седмици между Берлин и Атина бяха разменени много остри реплики, включително Гърция настоя Германия да й плати репарации за злодействата извършени от нацистите по време на Втората световна война. Очевидно обаче нещата вече са утихнали.

Източник: "Ройтерс", ДПА, АФП