Решението дойде, след като пред секциите на много места в страната и чужбина има огромни опашки дори след 20 ч.

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение да удължи изборния ден до 21 ч. Това се прави заради големите опашки пред секциите в страната и зад граница. 

Изборите за президент се провеждат днес заедно с национален референдум. Частичен вот за кмет има и в столичния район "Младост". За първи път гласуването на изборите у нас е задължително. Участието в референдума обаче не е задъжлително.

Съгласно конституцията за избран на първи тур се смята кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако във вота са участвали повече от половината избиратели с право на глас. Ако това не се случи, идната неделя - 13 ноември, се провежда балотаж, в който участват двамата номинирани, получили най-много гласове.

Половин час след официалното стартиране на изборния ден няма данни и сигнали за нарушения. Всички секции в страната са отворили нормално. 

Гласуването започна в 7 ч. и трябваше да приключи в 20 ч., ако няма други желаещи да пуснат бюлетини пред изборните секции. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), но най-много до 21 ч.

При влизането в изборна секция избирателят трябва да бъде питан дали ще гласува на референдума, за да получи бюлетина. Дори да не бъде отговорено на трите въпроса от референдума, а само на някои от тях, бюлетината е валидна.

Използваме само със син химикал, поставяйки знаците "X" или "V". Ако сгрешим, имаме право на нова бюлетина и още един опит.

Право да пуснат бюлетина за нов държавен глава имат  6 834 278 души. Броят на секциите в чужбина е 325 в 71 държави. Над 35 ще са единствено във Великобритания -  53, в Турция и САЩ са по 35, в другите държави са под тази бройка.

21 кандидатпрезидентски двойки ще се състезават за "Дондуков" 2. За вота се регистрираха 11 партии, пет коалиции и 14 инициативни комитета, но някои от тях не подадоха документи за кандидат.

Източник: "Дарик", "24 часа"