Доматите, зелето и морковите са най-поскъпналите хранителни продукти от началото на 2014 г.

Най-голям ръст се отчита при оранжерийните домати – 46,93 на сто, докато вносните домати добавят 34,48 на сто, сочи справка на Profit.bg на база данни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). 

С 25% се е увеличила цената и на зелето до настоящите 0,45 лв./кг по цени на едро. Сериозно поскъпване има и при морковите (+24,68%), както и бананите (18,27%).

Въпреки информацията от Националният статистически институт за дефлация в страната от началото на годината, още няколко основни храни поскъпват значително за първото тримесечие на 2014 г. Това са лимоните (+8,59%), ябълките (6,8%), лукът (6,67 на сто) и яйцата, добавили 5,56%. Фасулът увеличи цената си на едро с 3,76 на сто до 4,42 лв./кг, докато маслото и оризът добавиха по над 2 на сто. 

На обратния полюс пък са вносните и оранжерийни краставици, чиято цена към края на март е с 20,91 и 15,29 на сто по-ниска, спрямо края на 2013 г. Захарта също губи 12,94% от стойността си, докато картофите се продават с над 10,5% по-евтино до 0,68 лв./кг. 

Спад от над 5 на сто има и при пилешкия бут, трайните салами, чесъна и олиото. Сиренето с растителни добавки губи 4% от стойността си, докато портокалите и брашното се продават съответно с 3 и 2 на сто по-евтино спрямо края на миналата година. С между 1,5 - 2 на сто е поевтиняването при кренвирши, кайма, вафли и замразено пиле, а в рамките на 1% - сирене и пилешки гърди.

Източник: Profit.bg