Главният прокурор коментира оставката на правосъдния министър и приетите промени в конституцията, а междувременно Христо Иванов декларира, че продължава да работи за съдебната реформа

Оставката на правосъдния министър има за цел да се продължава шумът около реформата на съдебната власт, за да може конкретни политически сили да извлекат максимум дивиденти, коментира главният прокурор Сотир Цацаров. Обвинител номер 1 отрече твърденията, че е най-влиятелният човек в държавата, и подчерта, че след конституционните промени са нужни промени в редица закони.

Той коментира още, че реформата ще се е случила тогава, когато едно дело не продължава три години и правосъдието стане значително по-бързо. Според главния прокурор доминирането на политическата квота в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) би поставила прокуратурата в зависимост.  

Прокуратурата не е политически играч -

така той отговори на твърденията, че оказва влияние върху политиците за конституционните промени. Според него Христо Иванов на първо място надценява както личността Цацаров, така и институцията Прокуратура.

"Казаното от министъра на правосъдието подценяват ролята и начина на министър-председателя и начина, по който той взема своите решения. Казано по друг начин, мога и да засегна някого с думите си - елементарна интрига. В моите очи той не изглежда герой" - така обвинител номер едно коментира изявленията на правосъдния министър в оставка.

Цацаров е категоричен, че той лично не е повлиял нито на премиера, нито на депутатите какви точно промени в Конституцията да бъдат приети.

"Аз в много случаи съм универсалното зло, както и институцията. Тази институция е универсалният сапун, веднъж имах възможност да го кажа, тя е и универсалното зло. Тази институция, естествено и моята личност, в момента е оправдание за всичко, което се случва, и за всичко, което не се случва. Тезата, която се излага в момента, е теза, според която

превесът на политическата квота означава независимост,

или по-скоро автономност на тази институция. Извинете, но аз в това логика не виждам. Както не виждам и логика в това, че премиерът съобразява решенията си с мнението на главния прокурор. Не го подценявайте толкова този премиер", допълни главният прокурор на пресконференция в Девня. 

Цацаров обясни, че отчетността пред парламента е добро решение, което ще бъде полезно както за прокуратурата, така и за законодателната власт. Подчерта обаче, че не е възможно да се отчита по конкретни дела. Според обвинител номер 1 на съдебната реформа трябва да се гледа много по-дълбоко.

"Съдебна реформа не се прави със скандали.

Ще се чувствам победител тогава, когато в парламента влезе и мине един свестен законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс. Ще се чувствам победител тогава, когато имаме истински Закон за антитерористичните мерки. Ще се чувствам победител тогава, когато съдебните процеси не траят три години и връщането на делата на прокуратурата не става седем пъти", категоричен бе той. 

Конституционните промени са основа на реформата, отбеляза още Цацаров и допълни, че е важно какво ще се надстрои.

Виж още: Министър Иванов: Случи се това, което поиска главният прокурор

Междувременно в последната си публична изява като министър на правосъдието Христо Иванов заяви днес, че не се е отказал от съдебна реформа и ще продължи да работи за нея. Каза го в Съдебната палата, на тържествения пленум по случай 135 години от създаването на Върховния касационен съд (ВКС).

За оставката си Христо Иванов посочи три фактора:

отказът от сериозна проверка на скандала "Янева - Ченалова", медийната кампания срещу него, която му е показала липса на подкрепа, и гласуването в парламента, където се е оформило огромно мнозинство срещу реформата. На тръгване министърът в оставка каза, че усилията му не са били напразни, защото в крайна сметка съдът и прокуратурата ще бъдат управлявани отделно.

"Да, парламентът отказа да зачете международния стандарт и ценността на съдийската независимост. Да, беше зачетена онази сенчеста власт на главния прокурор, която в крайна сметка изкриви политическия процес и принуди мнозинството в парламента да се откаже от собствените си подписи. Да, не се преборихме и няма воля за борба с корупцията, но вътре в съдебната власт започна разделяне на бели от черни овци", каза Христо Иванов.

На магистратите от ВКС той напомни, че независимостта не е нещо, което се записва в "Държавен вестник" и че българската държава и общество могат да се гордеят със съдиите, които имат.

Коментар: Реквием за една реформа

Тържественият пленум започна с реч на председателя на ВКС Лозан Панов, който заяви, че с реформата е трябвало да започне разрушаването на статуквото. Затова по думите му, усилията, които бяха положени за нейното спъване, са напълно обясними.

"Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор,

който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат. Това е система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждане на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и съдебната система", каза Панов.

Президентът Росен Плевнелиев на свой ред коментира, че една от най-важните промени - за начина на разделяне на колегиите във ВСС - не е била реализирана така, че да спечели пълното доверие на магистратите и обществото.

"Цената на политическия компромис се оказа именно независимостта на съда. Надявам се, че все повече български политици ще осъзнаят важността на този въпрос и ще го поставят над своите собствени и партийни интереси", призова държавният глава.

Президентът посочи, че българските политици са длъжници на всеки честен магистрат, и изрази надеждата си реформата да не свърши дотук.

Източник: БНТ