Подобно начинание обаче може да се окаже пряко силите на държавата

До края на годината България трябва да похарчим 2,1 млрд. евро по оперативни програми от ЕС, за да не загубим правото на средства от старите оперативни програми. Средставата е невъзможно да бъдат усвоени напълно и затова премиерът Борисов е задал като цел да бъде постигнато ниво от поне 90%.

Загуби на средства по оперативни програми

Това означава, че неизпълнение на 10% от програмите би лишило страната ни от около 667 млн. евро от бюджета на ЕС. Това става ясно от справка на екипа на вицепремиера Дончев за напредъка по еврофондовете до края на месец май. Наред с ударното разплащане на проекти по стария програмен период министерствата трябва да движат паралелно процедури и по новия програмен период.

За да се случи това обаче администрацията трябва да работи с пълна сила. За сравнение - от началото на програмния период до края на май по всички оперативни програми са отчетени общо 4,4 млрд. евро, а само за оставащите 6 месеца и половина България трябва да заяви пред ЕК за плащане 2,1 млрд. евро.

Проблемът не е в усвояването

Проблемът не е в усвояването, а в отчитането, проверката и заверяването на документацията от Министерството на финансите. Близо половината от тези средства вече са реално усвоени, като остава единствено отчитането.

Според данните някои министерства се справят по план, докато при други трябват "чудо", за да се изпълни плана и да не се загубят крупни суми.

Виж още: Министерствата с крупни суми за реклама на странни конкурси

Къде е най-голям проблемът

Най-много в оставащите месеци имат да наваксват оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие". При "Околна среда" до момента са сертифицирани разходи за 728 млн. евро. В оставащите месеци следва да се отчетат 667 млн. евро допълнително, за да няма загуба на средства.

Една от причините за изоставането е формална - по тази програма авансовите плащания са големи, но по регламент се отчитат при приключването на проектите и това намалява сумата. От МОСВ твърдят, че ще успеят да надхвърлят 90% усвояване на средствата, а отделни неизпълнени дейности ще бъдат прехвърлени към новия програмен период, за да не тежи завършването им на националния бюджет. 

Като рискови по програмата в момента се оценяват 11 проекта в сектор водоснабдяване и 3 в сектор отпадъци.

Източник: в. "Сега"