По първоначални данни нашенци са превозвали бежанците, намерени мъртви на австрийска територия

Поредната трагедия с масова смърт на мигранти - този път на сушата... Първоначално жертвите от камиона, за който бе съобщено вчера, бяха трийсетина, но се очакваше броят им да достигне 50. Окончателният брой на труповете в подвижния ковчег днес се оказа 71...

Изоставеният товарен автомобил е открит на австрийска територия, недалеч от границата с Унгария, на магистрален път за Виена. Вътре били разлагащите се тела на 59 мъже, осем жени и четири деца, включително бебе, починали преди около два дни.

Според полицейските данни групата бежанци вероятно идвали от Сирия. Предполага се, че са починали от задушаване.

В Унгария са арестувани трима души - собственика на камиона и двамата шофьори. Националността им е определена като българска, съобщи Би Би Си.

Возилото било откарано до митнически пункт с хладилно помещение, където криминолозите цяла нощ правили оглед на труповете. Смята се, че смъртта им е настъпила преди да прекосят границата.

Виж още: Десетки хиляди имигранти в Македония чакат да влязат в Западна Европа

Полицейските власти в Австрия определят като "необичайно" използването на хладилен камион за трафик на хора. Регистрационните му номера били унгарски, а емблемата - на словашка птицевъдна компания, в чийто автопарк обаче вече не фигурира. Предполага се, че каналът е организиран от унгарци и българи, а задържаните са от най-ниските нива в йерархията.

Само миналия месец границите на ЕС са прекрачили 107 500 мигранти. Стотици намират смъртта си, докато се опитват да достигнат Стария континент през Средиземно море. Вчера край бреговете на Либия потънаха два плавателни съда, натоварени с бежанци.

Виж още: ООН алармира за "хаос" на гръцките острови

Източник: Би Би Си