Откъс от "Плосък корем без упражнения", новата книга от Джей Джей Смит на български

"Преди време самата аз не можех да понасям тлъстинките по корема си. Изглеждах като бременна в третия месец и носех големи, свободни блузи, за да го скрия", разказва Джей Джей Смит, специалистка по здравословно хранене, сертифициран експерт в борбата с нежеланите килограми, лайф коуч и оратор.

След като си връща здравето, отслабва и открива своята "втора младост" след 40-те, Джей Джей Смит започва да споделя опита си в книги. От нейните бестселъри на български е популярен "Зелени смути рецепти", а сега у нас излиза и "Плосък корем без упражнения", която се фокусира върху една от най-проблемните зони на тялото - коремът.

Виж още: Напитката, която гори коремните мазнини

Повечето хора не знаят, че коремните мазнини всъщност са най-опасните мазнини в организма, и тъй като  са разположени около много важни органи, имат потенциала да съсипят доброто здраве на всеки, предупреждава авторката.

Според проучване от 2006 г., публикувано в официалното издание на американското Дружество за борба със затлъстяването, коремните мазнини (известни още като висцерални мазнини) са основна предпоставка и за преждевременна смърт. Дори да ги премахнете чрез липосукция, външно може да изглеждате по-добре, но здравословното ви състояние няма да се подобри, защото проблемът с тези мазнини всъщност няма да бъде решен, уверява Джей Джей, която е гостувала в някои от най-популярните телевизионни токшоута зад Океана.

Според нея макар физическата активност да е безспорно важна за цялостното ни здраве, упоритите коремни мазнини не се поддават и на гимнастика, затова трудно се коригират във фитнеса.

Виж още: 10 упражнения за изваяни коремни мускули в домашни условия

В книгата й са описани шест метода за постигане на плосък корем без упражнения, а също така:

- Кои са 7-те храни, отговорни за коремните мазнини, и как да ги елиминирате от менюто си,
- Защо е важно да се погрижите за своя хормонален баланс,
- Как да прочистите организма си от токсини и да се сбогувате с подутия корем,
- Кои вредни навици се отразяват върху обиколката на талията и как да ги избегнете,
- Колко и какви са продуктите, с помощта на които да топите мазнини.

Виж още: Пет мита за плоския корем

"Плосък корем без упражнения" съдържа още примерно меню за седмица и над 50 кулинарни рецепти като спомагателно средство в борбата с упоритите коремни мазнини. Предлагаме ви три от тях в откъс, предоставен от издателство "Софтпрес":

Печено пиле с бадемова коричка

Продукти:
3 средно големи пилешки гърди
2 белтъка
1 ч.ч. бадеми
1/4 ч.ч. пармезан
1 ч.л. мащерка
2 ч.л. риган
1 ч.л. морска сол

Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180ºС.
2. Сложете бадемите, ригана, пармезана, морската сол и мащерката в кухненски робот и ги смелете добре.
3. Сложете пилешкото в чиния, отделете белтъците в плитка купичка, а бадемовата смес - в друга чиния.
4. Нежно оваляйте всяко парче месо първо в белтък, после в бадемовата смес и оставете в тава, покрита с хартия за печене.
5. Печете около 30 минути.

Веджи бургер - добра алтернатива на телешкия бургер, много вкусен и ароматен.

Продукти:
1 кг сварен черен боб (може и от консерва)
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
4 ч.ч. сварен кафяв ориз
300-400 г гъби
по 1 зелена и червена чушка, нарязани на кубчета
1 глава лук, нарязана на ситно
1/2 ч.ч. лук на прах
1/2 чесън на прах
1 ч.ч. хранителна мая
1/4 ч.ч. подправка за пиле
1 с.л. морска сол
1/4 ч.ч. листа босилек

Начин на приготвяне:
1. В кухненски робот смелете черния боб и половината гъби.
2. Изсипете сместа в купа.
3. Нарежете останалите гъби на ситно и ги добавете към сместа.
4. Добавете останалите съставки.
5. Оформете кюфтета и ги сгответе на среден огън.

Ретро кекс с моркови

Продукти:
3 ч.ч. бадемово брашно
1 ч.ч. наситнени орехи
1 ч.ч. стафиди
3 ч.ч. рендосани моркови
5 големи яйца
1/2 ч.ч. сироп от агаве
2 ч.л. морска сол
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. канела
1 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.ч. олио от гроздови семки

Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 160ºС.
2. Намазнете две тавички с диаметър 23 см с олио и поръсете с бадемово брашно.
3. В голяма купа смесете бадемовото брашно, морската сол, канелата, индийското орехче и содата.
4. Смесете олиото от гроздови семки, сиропа от агаве и яйцата в средна купа и разбъркайте с тел.
5. Смесете мократа и сухата смес и добавете морковите, орехите и стафидите; разбъркайте добре.
6. Разделете сместа в двете тавички и печете 30-35 минути. Накрая проверете с клечка за зъби центъра на блата, клечката трябва да излиза суха.
7. Оставете кекса да се охлади за около час преди сервиране.

Виж още: Kulinaria.bg

Източник: изд. "Софтпрес"