От новоизлязлата й книга за здравословен начин на живот "Яж, спортувай и обичай"

Здравка Максурова, една от най-популярните българки в света на професионалния фитнес и активен състезател за Международната федерация по фитнес и бодибилдинг, издаде книга с физически програми и кулинарни рецепти за постигането на здраво и красиво тяло.

Нужни са ви точно четири седмици, за да откриете разликата, осем седмици, за да я видят Вашите приятели, и 12 седмици, за да я види и останалият свят, казва авторката, която е сертифициран треньор и диетолог към Северноамериканската фитнес академия (N.A.F.A.), NPC Bikini състезател, предприемач, майка и съпруга.  

Определяна като "кралица на бодибилдинга", тя уточнява, че програмите, които предлага, са подходящи за три групи хора:

- такива, които искат, но им трябва някой да ги напътства,
- такива, които са правили многократни опити, но по една или друга причина не са постигнали особен успех,
- такива, които търсят оправдания.

"Яж, спортувай и обичай" (ИК "Сиела") включва напътствия за балансирания начин на живот плюс фотографии от Любомир Сергеев.

Вижте повече за нея на ZdravkaMaksurova.com, а ние ви предлагаме три от рецептите в "Яж, спортувай и обичай", чиято премиера се състоя през седмицата:

Императорски обяд

Време за приготвяне: 25 минути

Необходими продукти:
50 г черен ориз
1 манатарка
1 яйце
1 с.л. зехтин
сол
чер пипер
1  дафинов лист

Начин на приготвяне:
Сварете ориза за 20 минути на бавен огън заедно с цялата манатарка, дафиновия лист и солта. Извадете гъбата. Отцедете ориза и го объркайте с черния пипер и зехтина.

Намажете незалепващ тиган с кокосово масло или зехтин, запечете едно яйце по ваш вкус и го добавете към манатарката. Сервирайте с ориз като гарнитура.

Ябълка с фъстъчено масло

Време за приготвяне: 5 минути

Необходими продукти:
1 ябълка
2 с.л. фъстъчено масло

Начин на приготвяне:
Измийте добре ябълката, нарежете я на тънки кръгчета, почистете я от семките и намажете всяко кръгче с домашно приготвено фъстъчено масло (вж. стр. 154). Ако искате, добавете и пресни или сушени боровинки.

Бисквитки с мед

Време за приготвяне: 40 минути

Необходими продукти:
1 ч.ч. фини овесени ядки
2 банана, намачкани
100 г сурови орехи
100 г сушени червени боровинки
1-2 с.л. мед, по желание
Канела и ванилия на вкус

Начин на приготвяне:
Към овесените ядки добавете намачканите банани, ситно натрошените орехи, боровинките, канелата и ванилията. Ако искате, сложете и меда, но за мен бисквитките са достатъчно сладки и без него.

Разбъркайте добре до еднородна смес. От нея оформете тънки бисквитки (около 5 мм) и ги наредете в тава, застлана с хартия за печене.

Печете за около 20-30 минути в предварително загрята фурна 180 градуса.

Източник: ИК "Сиела"