В жаждата за енергийна доминация на САЩ кандидатът за президент на републиканците обяви, че ще извади страната от споразумението за климата от Париж

Докато светът се бори с климатичните промени и на международно ниво се вземат ключови решения, които до попречат на глобалното затопляне, кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп възприе концепцията на най-крайните консерватори от своята партия и обяви, че ще се бори енергийна доминация на Америка чрез изкопаеми горива.

В град Бисмарк, Северна Дакота, където се намират едни от най-големите петролни и газови находища в САЩ, Тръмп се зарече, че ако бъде избран за президент, ще "убие" споразумението от Париж за климата, пише "Ню Йорк Таймс". 

Вчера Тръмп на практика спечели номинацията на републиканците за президентските избори след като си осигури достатъчно делегати, които на конгреса на партията това лято да гласуват за номинирането му за кандидат за президент на САЩ. Той спечели без конкуренция предварителните избори в щата Вашингтон, а малко по-късно пред АП няколко делегати на конгреса в Охайо, които не са обвързани с щатски избори, са обявили, че през юли ще подкрепят Тръмп.

Виж още: До 2040 г. ни очакват бунтове за храна и колапс на обществото

В Бисмарк Тръмп обяви още, че ще отмени плана на президента демократ Барак Обама за климата и водното регулиране. Въпреки това той обеща, че ще обръща "подобаващо внимание на рационалните екологични опасения". Всичко това ще е част от енергиен план под мотото "Америка на първо място".

Тръмп заяви, че установяването на енергийно господство на Съединените щати ще бъде обявено за елемент от американската външна политика и една от нейните главни стратегически цели, ако той заеме Овалния кабинет след изборите през ноември.

Тръмп атакува енергийната политика на настоящия президент, заявявайки, че Барак Обама е направил всичко възможно, за да съсипе въгледобивната индустрия на САЩ и оставил неразработен енергийния потенциал на страната в стремеж да я направи зависима от други.

Виж още: Глобалното затопляне може значително да увеличи бедността

Всичко това идва на фона на срещата на върха на Г-7 в Япония, където участва Обама. Пред журналисти той обяви, че световните лидери са разтревожени от възможността Тръмп действително да бъде кандидатър за президент на Републиканцит, защото много от неговите предложения показват или "непознаване на световните дела или пренебрежение, или стремеж да си в "Туитър" и в новините".

Източник: "Ню Йорк Таймс"