Руска адвокатка предлагала да предостави компромати за Хилари Клинтън на кампанията на Доналд Тръмп

Доналд Тръмп-младши - най-големият син на американския президент, се е срещнал с руска адвокатка по време на кампанията за президентските избори миналата година, която му обещала компрометираща информация за Хилари Клинтън, съобщава в. "Ню Йорк таймс", като цитира трима съветници от Белия дом.

За срещата съобщи в. “Ню Йорк таймс”, който се позова на петима анонимни източници от Белия дом, запознати с въпроса. 

Тръмп-младши, който преди отричаше да се е виждал с каквито и да е хора, близки до Кремъл, сега признава, че се е срещнал с адвокатка Наталия Веселницкая, но тя не му е предоставила никаква смислена информация за Клинтън, пише още изданието.

В срещата са участвали и тогавашният ръководител на предизборната кампания на Тръмп - Пол Манафорт и зетят на настоящия американски президент - Джаред Кушнър.

За нея се разбра още в събота, но едва днес станаха ясни и мотивите зад нея. Разговорът се е състоял в в "Тръмп Тауър" в Ню Йорк на 9 юни 2016 г. - две седмици, след като Донал Тръмп получи номинация от републиканците.

Новината отново повдига въпроса за руска намеса в президентските избори в САЩ. Смята се, че това е първата потвърдена лична среща между представител на Русия и член от кръга на американския президент. И Кремъл, и Тръмп отричат твърденията за руска намеса.

Президентът не е знаел за срещата и не е участвал в нея, заяви говорителят на екипа юристи, представляващи интересите на Тръмп, Марк Корало. 

Видео: Когато Доналд срещна Владимир

Впоследствие пиар специалистът Роб Голдстоун, уредил срещата, направи изявление, в което заяви, че е организирал нещата това по молба на свой клиент от Москва - певецът, композитор на песни и бизнесмен Емин Агаларов, предаде Ройтерс.

В изявлението си Голдстоун посочва, че Агаларов го помолил да помогне за уговарянето на среща между сина на Тръмп и руската адвокатка Наталия Веселницкая, която според него твърдяла, че разполага с информация за незаконни дарения за кампанията на Националния комитет на Демократическата партия.

Виж още: Скандалът с уволнението на шефа на ФБР се разраства

По думите на Голдстоун в началото на срещата с Тръмп-младши Веселницкая направила някои коментари за финансирането на кампанията, след което преминала на въпроса за забраната в САЩ да се осиновяват руски деца. На този етап Тръмп-син прекъснал срещата.

"Нищо не произтече от тази среща, и участниците в нея не са се срещали повече", подчерта той.

Самата Наталия Веселницкая коментира пред Ен Би Си, че няма връзки с Кремъл, а е била на среща с Тръмп-младши, за да лобира срещу закони, насочени срещу руски граждани. По думите ѝ минути след началото на срещата Джаред Кушнър е излязъл, без да се върне, а Пол Манафорт постоянно е гледал нещо в телефона си.

Веселницкая коментира още, че от екипа на Тръмп може и да са останали с усещането, че на срещата ще бъдат дискутирани компромати срещу Хилари Клинтън, но за подобно нещо не е ставало дума в разговора.

Източник: Ройтерс, Би Ти Ви