Къде в Америка рушветите и корупцията са най-широко разпространени

Проучване на университета в Хонгконг установи кои са американските щати, където корупцията е най-силно развита. Щетите за гражданите само в десетте най-корумпирани щата могат да се измерят на общо около 1 308 долара на година средно на човек, пише Chronicle.bg.

В изследването са разгледани над 25 000 дела, завършили с присъди за държавни служители, които злоупотребявали с позицията си в периода 1976 – 2008 г. Учените включили още и модели в държавните разходи за да създадат корупционен индекс за щатите с най-високо и най-ниско ниво на корупция. Резултатите са следните:

1. Мисисипи
2. Луизиана
3. Тенеси
4. Илинойс
5. Пенсилвания
6. Алабама
7. Аляска
8. Южна Дакота
9. Кентъки
10. Флорида

Очевидно южните щати не си поплюват, когато стане въпрос за почесване на чуждия гръб. Според доклада "Щатите с по-високи нива на корупция са склонни да подкрепят строителството, по-високите заплати, заемите, корекцията и полицейска закрила за сметка на социалните сектори като образование и здравеопазване."

Виж още: Столипиново е най-неприятната дестинация за почивка на света

Азбучна истина е, че при големите строителни проекти извънредните "комисионни" са доста разпространена практика. Резултатите не са особено изненадващи. В Илинойс през последните години имаше няколко доста шумни дела за корупция. Същото важи и за Мисисипи и Луизиана, който са едни от най-слабо развити икономически щати. В 9 от 10-те най-корумпирани щати общите разходи са по-високи от тези в щатите с по-малко корупция. Изключение прави Южна Дакота. Възпирането на корупцията може да помогне за намаляването на държавните разходи.

Виж още: Корупцията в България продължава да расте

Най малко корумпираните щати пък са Орегон, Вашингтон, Минесота, Небраска, Юта, Върмонт, Айова, Ню Хемпшир, Колорадо и Канзас.