Дизайнерката, която е трикратен носител на наградата "Златна игла", отбелязва 30 години творческа дейност с ретроспективно ревю

На дефилето по повод 30-годишнината си в модата Жана Жекова показва някои от най-хубавите си модели през годините, както и изцяло нови колекции официални и булчински рокли.

Балните тоалети са запазена марка на дизайнерката и в най-новата си колекция с облекла за абитуриенти тя остава вярна на себе си, като предлага силуети с изчистена линия: разкроени, пълен и полуклош, както и А-образни.

Материите са коприна, органза, копринен и памучен сатен, копринен шифон, фина френска и брюкселска дантела, луксозен тюл.

Цветовата гама включва: пудра, пепел от роза, мента, аквамарин, екрю, червено, светли и леко по-наситени тонове розово, коралово, праскова, както и цвят лавандула и орхидея, сапфирено-, небесно- и кобалтовосиньо, опушеносиво и черно.

Дължината варира от кокетно късо до максимално дълго, допълнено с пищни шлейфове. Срещат се и дължини до коляното, тип "балерина", до средата на прасеца, асиметричност - късо отпред и дълго отзад, както и воали с различни дължини. 

При оформлението в горната част на тоалетите са използвани малки ръкави, тип "кимоно", реглан и 3/4 ръкав.

Акцент, както винаги в стила на Жана Жекова, се поставя върху формата на деколтето, което превръща всяка дреха в уникат: сърцевидно деколте, тип "лодка", деколте с висока яка (тип "лебед"), което придава строгост, елегантност и същевременно женственост.

Ръчната работа съставлява голям процент от изработката на тоалетите - шиене на ръка на допълнителни елементи от дантелата, както и инкрустиране на дантела върху скин и 3D елементи върху дантела. 

За да се постигне определена тоналност от даден цвят, е използвано специално багрене на материите. Дорисувани са определени акценти. Прилагано е лазерно рязане за някои композиции.

Рокли, които изглеждат семпли и строги отпред, крият изненадващи голи и полупрозрачни гърбове с инкрустирана дантела

Фотогалерия: Официална и булчинска мода от Жана Жекова

Булчинската колекция Marry Me, представена през лятото на модно изложение в Париж, се характеризира с бохемско разточителство в материите: копринена тафта, френска и испанска дантела, обемна ефирна органза и тюл. 

На базата на опита си дизайнерката прогнозира, че класическият силует на булчинското облекло ще се запази и в близките години.

Актуалните й сватбени модели са дълги рокли, тип "принцеса" и "русалка", разчупени чрез ръчно пришиване на детайли от дантела, композирани и зашивани 3D апликации и цветя. 

"Изключително държа всеки детайл от роклята да бъде ръчно изпипан - така той получава ярка индивидуалност и изисканост. В името на това разработихме и специална технология за наш собствен солей. Искаме нашият почерк да си личи във всеки елемент от роклята”, споделя Жана Жекова.

Ретроспективното ревю по случай 30-годишната й творческа дейност в модата е тази сряда, 19 ноември, от 19 ч. в "Рейнбоу плаза".