--- name: summary

Чудовище в Черно море

Тема на броя
От д-р Светослав Славчев, Кристалина Илиева и Тони Маркс

„Почувствах, че има нещо! Че някой ме гледа! Насочих светлината напред и там видях… голямо око! На неговото място се появи огромна сянка, която плавно се местеше. Беше невероятно, гигантско същество!“
Така започва историята на писателя и леководолаз Цончо Родев за една случка от началото на 70-те години. Тя дава повод на известния журналист д-р Светослав Славчев днес да обобщи многобройните свидетелства за чудовища в уж познатото ни Черно море. Самият Михаил Булгаков посвещава разказ на една такава среща, а свидетелствата за странното същество са безброй – както от нашето крайбрежие, така и от далечния Крим. Възможно е дори да става дума за различни чудовища – гигантска многометрова змия и същество с крайници и особена муцуна.
Днес науката гледа със съвсем различни очи към историите за срещи с морски чудовища. Постепенно и зоолозите признават, че в Световния океан плуват огромни непознати същества, вероятно наследници на динозаврите. Наскоро пък видео, уви, оказало се фалшиво, накара милиони хора да повярват в русалките.
Ще ви потопим в магичния - на границата на реалността - свят на кракени, левиатани и морски сирени.


Проф. Гюнтер Паули: Със синя икономика към розово бъдеще

От Циклама Булгурска

Ако не сте чували за синята икономика, определено е време. Проф. Паули създава ново направление, в което използва принципите, заложени от самата природа, за да развива икономически начинания. Например как кафето може не само да се пие, но и да се яде, облича, да ни предпазва. Професорът е формулирал 100 иновации, които са осигурили 100 милиона работни места, а наскоро дойде у нас, за да представи системата си – синята икономика. След като си направим кафе, от него остава черен, като че ли неизползваем боклук. А какво ще стане, ако вместо да го изхвърлим, го използваме за производство на гъби, после го преработим и остатъка превърнем в... дреха, предпазваща тялото от силното слънце и изпотяването?
Това е само една от 100-те идеи на проф. Гюнтер Паули, превърнати в практика. Един от най-великите хора на нашето време гостува в София, за да представи основите на ново икономическо направление, което носи перспективата реално да промени света.
Синята икономика използва принципи, заложени от самата природа. Можем да се научим най-добре на риболов... от самите риби. Производството на коприна, с което някога била прочута и нашата страна, може да се възроди с помощта на нови методи, които дават и допълнителни продукти. Къщи като термитници могат да спестяват инвестициите в климатици и да осигуряват хладен, свеж въздух.
100-те проекта на проф. Паули и екипа му вече са осигурили 100 милиона работни места. Убедете се, че това е само началото и пред интелигентния, комбинативен и предприемчив разум не може да има граници. Прочетете интервюто с проф. Паули в юлския брой на Списание 8.


Първи частен космос

От Николай Теллалов

На Луната да се появят малки роботчета, които да изрисуват логата и рекламите на големи компании, така че да са видими в нощното небе... Това е един от сериозните проекти през последните години, в които частни компании насочват инвестициите си към Космоса.
Очевидно днес държавите нямат особено желание да погледнат към звездите. Затова на преден план излизат частните проекти, които са значително по-евтини и освободени от политическите граници. Дали обаче потенциалът, който те носят, няма да падне в жертва на твърде комерсиалните им подбуди?

Източник: Списание 8