На този ден празнуват хората с имена: Александър, Александра, Алекси, Алеко, Цанка, Цанко, Алексия, Александрина, Александрия, Сандър, Санде, Сандо, Сашо и други.

На този ден Българската православна църква почита паметта на Цариградския патриарх Св. Александър и пренасянето на мощите на свети Александър Невски от гр. Владимир в гр. Петербург.

Свети Александър бил цариградски патриарх от 325 до 340 г. Той отстоявал чистотата на вярата и в борбата си с еретици и езичници извършил няколко чудеса, разказва преданието. 

Веднъж в спор с няколко езически философи, които решили със ораторските си умения да го поставят в неудобно положение. Те отишли при него и поискали да поспорят за вярата. След като ги изслушал, патриарх Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието, и с твърдост му казал: "В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!"

Философът отворил уста да му отговори, но въпреки усилията си не могъл да отрони и дума, защото бил онемял. Това толкова го потресло, него и другите около него, станали свидетели на чудото, че повече от убедени в силата Божия, се отрекли от езичеството, обърнали се към християнската вяра.

Свети Александър се свързва и с друго чудо. За него се говори в писмо на Атанасий Александрийски до епископ на име Серапион. Там е описана смъртта на известния еретик, александрийския презвитер Арий, чието учение (арианството) нанася най-голяма вреда на Църквата по онова време. 

Той отхвърлял Божеството на Иисус Христос. За този си възглед бил осъден на Първия вселенски събор и предаден на отлъчване от Църквата. По-късно той проявил публично се разкаял и убедил император Константин Велики да го помилва. Константин заповядал на патриарх Александър да допусне Арий до църковно общение.

Въпреки разкаянието си Арий далеч не се бил отрекъл от идеите си, нито се отказал от учението си, поради което патриархът изпаднал в голямо раздвоение. От една страна той бил категорично против връщането на еретика в лоното на Църквата, от друга не искал да се противопостави на императора. 

Преданието разказва, че Александър се обърнал с гореща молитва към Бога и Го помолил да не допуска това да стане. 

На сутринта Арий, заобиколен от свои съмишленици, тръгнал към храма. По пътя обаче изпитал силни стомашни болки и се строполил като покосен на земята пред смаяните погледи на хората около него. Всички били поразени от внезапната смърт на еретика, и то в минутите, когато той тържествувал от успеха си. 

Но онези, които знаели истината, отдали случилото се не на друго, а на чудното Божие застъпничество за чистотата на святата православна вяра. 

Свети Александър починал на преклонната 98-годишна възраст през 340 г.

На този ден празнуват хората с имена: Александър, Александра, Алекси, Алеко, Цанка, Цанко, Алексия, Александрина, Александрия, Сандър, Санде, Сандо, Сашо и други.

Самата етимология на името Александър идва от гръцки - "А" е отрицателна частица, "лекс" е дума, а "андър" е мъж. Може да се каже, че прякото значение на името е "Правещ мъжете безмълвни". Прието е обаче да се смята, че значението е "Повелител/защитник на мъжете". То идва от троянския герой Парис, който бил известен именно като Александър - войн, защитник на мъжете, които го следват. 

Източник: Pravoslavieto.com