Според вицепремиера Томислав Дончев от руска страна има одобрение за това намерение на българското правителство

България търси вариант за изграждане на АЕЦ "Белене", като възможност е това да се случи чрез приватизационна процедура. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНР. 

Според него от руска страна има одобрение за намерението. 

"За нас приоритетно е да се спре часовникът на лихвите. Разбира се, има и много други технически въпроси, включително свързани с оглед на произведеното оборудване. Щом плащаме, имаме правото, даже задължението да огледаме на експертно ниво всичко, което е произведено. На трето място са разговорите какво още се прави с оборудването, което ще придобием", заяви Дончев. 

"Както съм казал неведнъж, първият опит ще бъде за изграждане на съоръжението чрез публична, прозрачна, приватизационна процедура. Това няма как да се случи без съгласието на производителите", коментира той. 

Виж още: Плащаме 550 млн. евро на Русия заради АЕЦ "Белене"

"Говорим за сложно ядрено съоръжение, където производителят трябва да е въвлечен, но принципната позиция на руската страна е, че те приветстват един подобен вариант. Тук ключът е да се намери достатъчно надежден инвеститор. Процедура - нека да се яви повече от един. Да се явят двама, трима. Този, който предложи най-добри условия, да го направи той", заяви още вицепремиерът Дончев.

Източник: БНР