Масова практика е изнасилванията да се заснемат, а след това клиповете да се разпространяват в интернет

Стотици хора се събраха пред кметството в южния град Бангалор, за да протестират срещу зачестилите сексуални посегателства в Индия. В навечерието на Нова година бяха регистрирани няколко случая на блудство и грабеж, а ужасяващи кадри на насилие бяха разпространявани в социалните мрежи.

Протестиращите скандираха и държаха плакати с надписи "Ние искаме безопасен град" и "Защо трябва нощта да е тъмна и пълна с ужаси". Демонстрацията бе организирана от активистка група, която призовава за по-добра защита на Бангалор и зачитане на основните права на човека.

Полицията информира, че имат достоверни доказателства, че много жени станали жертви на сексуално насилие или тормоз по време на тържествата за Нова година.

До момента са направени шест ареста след като няколко клипа с нападения предизвикаха широка обществена реакция в социалните мрежи.

Проблемът с изнасилванията

Като цяло изнасилванията и сексуалния тормоз в Индия са сериозен проблем, за който тепърва започва да се говори. 

Индийската култура е силно патриархална, като на много места за изнасилвания се обвинява жената, която е провокирала интереса на мъжа, дори и той да е агресивен и да прибягва до насилие. Това подтиква много жени да пазят изнасилването си в тайна, за да избегнат публичния позор. Не са рядкост и самоубийства на жени, които са били изнасилени. 

С навлизането на новите технологии проблемът само се засилва. Съществуват множество случаи, в който групови изнасилвания се заснемат с телефон и се препращат от човек на човек чрез социалните мрежи.

През август 2016г. в. "Таймс оф Индия" откри стотици клипове на сексуални посегателства, които се продават по магазини в щата Утар Прадеш всеки ден. Един от продавачите е казал пред вестника: "Порното вече е отживелица. Новата мода са реалните престъпления". Клиентите отиват и си говорят помежду си кое от момичетата в "новите популярни клипове" познават лично.

"В Индия жената винаги е била смятана за собственост на мъжа. Само мъжът е разглеждан като сътворение на разума. Жените винаги са били определяни като неразумни. Затова и те винаги са били контролирани от мъжете", коментира германската индоложка Ренате Зюд от университета "Лудвиг Максимилианс" в Мюнхен. 

Темата обаче рядко се появява в международния новинарски поток. За последно по-сериозно бе обърнато внимание на проблема през 2015 г. покрай филма на британския режисьор Лезли Удуин "Дъщерята на Индия", раказващ за изнасилването на студентката Джиоти Сингх през 2012 г. Тогава в автобус шестима мъже пребиват момичето и неин приятел и след това я изнасилват групово. Дни след изнасилването Джиоти умира. 

През 2015 г. филмът "Дъщерята на Индия" бе забранен от индийските власти. Тогава министърът по парламентарните въпроси Венкаях Найду определи лентата като международен заговор срещу реномето на страната. 

Източник: "Таймс оф Индия", "Дойче веле", Би Би Си