Първият конкурс бе анулиран, след като се оказа, че липсва задължително по закон одобрение от Министерството на културата

Столична община обяви нов конкурс за проект за паметник на Алеко Константинов и неговия герой бай Ганьо, който да бъде поставен на бул. "Витоша". Общината е анулирала предния конкурс. В сайта за обществени поръчки местната управа е пуснала нов конкурс с дата 17 март.

Първият конкурс бе анулиран, след като се оказа, че липсва задължително по закон одобрение от Министерството на културата. Проектът, който спечели тогава бе "Круша" на архитект Станислав Константинов и проф. Георги Чапкънов. За него те получиха 2 000 лв. награда.

Новият конкурс

Новият конкурс на общината е за проектантски колектив с поне един скулптор и един архитект с пълна проектантска правоспособност. За първо място е предвидена награда от 2 000 лв., за второ - 1 500 лв., и за трето - 1 000 лв.

На класирания на първо място проектантски колектив ще се възложи изготвяне на работен проект. Крайният срок за подаване на документи е 8 май.

Виж още: "Граф Игнатиев" става пешеходна, Перловска река - "българския Сен Мартен"

Конкурсът се провежда при участие на поне три проекта. Ако са по-малко, конкурсът ще бъде прекратен и авторите получават по 200 лева на проект. Първият конкурс беше анулиран, защото нямаше задължителното по закон одобрение от Министерството на културата.

Критериите за оценката на журито са следните:

А. Постигане на въздействащо обемно-пространствено решение на скулптурната композиция, при съобразяване с целите на конкурса – общо 70 т., от които:

А1 - постигане на въздействащ обемно-пространствен и художествен образ – 50 т. А1-1 - Степен на изпълнение изискванията на заданието за проектиране - 10 т.;

А1-2 - Портретна характеристика на главата (главите) и силуетно излъчване на фигурата (фигурите) в скулптурната композиция – 40 т. А2 - оригиналност и иновативност на авторовата идея при отразяване на личността и творчеството на Алеко Константинов – 20 т.

Б. Вписване на скулптурната композиция в прилежащата градска среда със средствата на синтеза на изкуствата – общо 20 т., от които:

Б1 - Съобразяване на пространственото разположение и техническите характеристики на градската скулптура (мащаб) с архитектурно-пространствената рамка и пешеходни потоци – 10 т.;

Б2 - Наличие на съвременни методи и технологии за подчертаване на визуалното въздействие на градската скулптура - 10 т.

В. Икономическа обоснованост на проектното решение и обвързаност с финансовата рамка, определена от възложителя – общо 10 т.

В1 - Решението позволява обществено-приемлива цена на реализацията, в рамките на пределно допустимите средства за - 10 т.;

Източник: Столична община