Прокуратурата е повдигнала шест обвинения на лихварската група, оглавяваната от скандалния кмет на село Галиче

Прокуратурата повдигна обвинения на 8 от задържаните 12 души в село Галиче, сред които и кметът Ценко Чоков. Повдигнати са шест обвинения във връзка с акцията Галиче

"Това е една дълго подготвяна операция, при която са взети мерки за проверка, претърсване и задържане в съгласуваност и координация с прокуратурата при установяване на всички необходими обстоятелства", съобщи в кулоарите на парламента вътрешният министър Румяна Бъчварова.

"От това, което знам, и това, което виждам в Галиче, едва ли скоро  ще има успокоение. Там има две страни, които толкова са изострили отношенията си, че трудно могат да ги преодолеят. Затова нашата отговорност е много голяма да изясним всички факти. Защото този конфликт има изключително дълбоки корени и основания", коментира още министърът. 

Бъчварова потвърди, че при операцията са открити документи, доказващи обвиненията в лихварство, и допълни, че разследване се води по шест вида обвинения.

По-рано днес Прокуратурата разкри подробности как е действала групата на Ценко Чоков

Въпреки че управлението на село Галиче и криминалните практики в региона и в самото село са обект на наблюдение от години, днес стана ясно, че досъдебното производство е започнало февруари тази година. 

През май разследващите вече са имали необходимите доказателства, за да се стигне до зрелищната акция вчера, при която под зоркия поглед на над 100 души от жандармерията, бяха арестувани 12 души, сред които и самият Чоков и синът му Мартин.

В разследването са използвани СРС-та, обясни Даниела Попова, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. По думите й дейността на групата се е развивала в няколко насоки - лихварство, имотни измами, побой над жители на село Галиче, изнудвания, отвличания спрямо хора, които са взимали заеми и не са ги връщали.

Около 14 хил. лева са били иззети от дома на Чоков по време на снощната акция и по време на обиските, които са извършени на няколко адреса в Галиче. Множество нотариални актове са конфискувани, както и тефтери, в които са записвани сумите, предоставяни на хора като кредити, заявиха на брифинга.

На въпроса до момента МВР не е ли имало подкрепа от страна на властта да разследва скандалния кмет и криминалните практики в Галиче, Георги Костов не отговори и обясни, че въпросът е политически.

"Нямаме данни върху Чоков да е имало разпънат политически чадър и да се е ползвал от полицейска и магистратска протекция", беше категоричен главният секретар на МВР.

Акцията по задържане на Чоков

Вчера в съвместна акция на ГДБОП и специализираната прокуратура арестува скандалния кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков и сина му Мартин. Арестувани бяха общо 12 души.

С предварително разрешение на Специализирания наказателен съд бяха извършени 47 претърсвания, изземвания и обиски на хора. Още един адрес е бил претърсен в условията на неотложност. Иззети са пари, документи за покупка на имоти, пълномощни от името или в полза на Ценко Чоков, телефони и други доказателства.

За акцията съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова пред Би Ти Ви. Тя посочи, че това не е свързано със случилото се през последните дни, при което в селото бяха опожарени два автомобила. На място има 100 служители на МВР, правят се проверки след като през последните два месеца се е работело по проблемите в селото, обясни министърът.

Няма общо с подпалените автомобили

"Съвпаднаха обстоятелствата. Ситуацията е толкова напрегната там, че това е естествено да се случи", коментира Бъчварова. 

Тя обяви, че ще излезе истината за това, което се случва в селото, управлявано от кмета Ценко Чоков.
Вицепремиерът не уточни обаче кой точно и заради какви обвинения е задържан, като по думите ѝ МВР работи по сигнали от Галиче в последните 2 месеца. 

Нашето желание е да успокоим ситуацията и да разследваме всички случаи, по които има подадени сигнали, допълни Бъчварова.

Само преди няколко дни селото влезе в новините с два запалени автомобила, а според потърпевшите Емил и Ивка Маркови зад палежите стоим именно Чоков. 

Проблемите, които те имат са от изборите за местна власт насам. Според Ценьова враждата е започнала, защото синът им Венцислав бил застъпник на опонента на дългогодишния кмет. Впоследствие между двете страни се появил и спор за застъпващи се имоти. Кметът твърди, че част от имота е негов, по кадастрални документи обаче се води, че е общинска собственост и все още това не може да се уточни. 

Пострадалите Емил и Ивка Маркови разказват пред Би Ти Ви, че синът им е видял Чоков да бяга от мястото на палежа. Кметът се качил в колата на свой приятел и потеглил в неизвестна посока. Образувано е досъдебно производство, но няма задържани по случая, въпреки свидетелските показания.

Други пострадали противници на Чоков

По подобен начин през април бе запалена колата на конкурента на Чоков на местните избори - Веселин Тушинов. По-рано бе подпалено и заведението на Тушинов, като по думите на пострадалия той също е бил заплашван от Чоков и сина му. По случая тече разследване срещу неизвестен извършител, което не е стигнало до обвинение.

Оплакванията за побой, заплахи, палежи от кмета и синовете му са от години. Те дадоха повод за две проверки срещу Чокови, разпоредени лично от главния прокурор Сотир Цацаров. Първата проверка от екип на Върховна касационна прокуратура през 2015 г. не доведе до нищо. Единствената нередно, открита при втората, в края на миналата година, бе, че Чоков гледал незаконно елени и кошути.

Чоков е шести мандат начело на Галиче. По-рано той бе издиган от ГЕРБ, а на последните избори стана кандидат на ДПС. В последната си кампания той заведе 200 души от селото море в курорта Златни пясъци. Извън това той е известен повече със стила си на поведение и управление на селото, напомнящ за времената на мутрите. 

Източник: Би Ти Ви, "Дарик"