МОН даде заден ход за черно-белите учебници. Не ви ли се струва обаче, че спорът е лицемерен - и каква е всъщност истинската цел на издателите?!

Няма да се разпространяват черно-бели учебници, обяви в Стара Загора просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от БНР. Ведомството му щяло да промени и наредбата, за да се избегнат повторни случаи за ценова дискриминация.

Според министъра принципът на равен достъп до образование е основен и никой не се е отказал от него, просто става дума за липса на проявена чувствителност в посланията, с които се популяризира учебникът на едно издателство.

Виж още: Част от учебниците - "буре с динамит"

"Делението на децата по този начин е недопустимо. Факт е, че Наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация", коментира още министърът на образованието и науката.

От издателство "Просвета" оповестиха, че заради разгърналата се масова кампания срещу черно-белите им учебници за VIII клас са готови да не ги разпространяват. Същевременно обаче категорично възразиха срещу невярната по думите им интерпретация, че целта на черно-белите учебници е да се внесе социално разделение между децата, и обясниха:

"Истинската цел на тяхното издаване е:

- Да осигурим право на избор на родителите и децата.
- Да намалим с повече от 50% тежестта на учебниците.
- Да използваме екологична хартия, което спасява от изсичане хиляди дървета.
- Да намалим цената с 30%.
- Да осигурим електронен учебник в пакет към всеки черно-бял учебник."

Съжаляваме, че едно добро начинание е на път да се провали, заключават от издателската група. Техни колеги от бранша обаче ги обвиниха, че се опитват да припечелят допълнително от по-заможните родители, като им предлагат луксозни учебници, без това да е наложително за учебния процес -

ако т.нар. "икономична версия" е напълно функционална

Всеки, който е работил в класна стая с група ученици, знае, че необходимостта да се работи с два варианта на едно помагало не би допринесла за пълноценен учебен процес, реагираха и педагози. Според тях би могло да се направи паралел с униформите - въведени в образователната система, за да създават усещане за общност.

В дискусията се намеси и омбудсманът Мая Манолова, която обяви, че е препоръчала и настояла пред министъра за изменение на заповедта. По думите й аргументът за цената е неприемлив, а решението е скандално, "защото по косвен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях.

Издадената заповед не показва с нищо, че основният приоритет на правителството е образованието. Говорим за равен достъп до образование на всички деца в България, а въвеждаме дискриминационни политики в дейностите на образователната система. Държавата трябва да се погрижи за правото на децата на образование чрез мерки, които

да не задълбочават така или иначе вече съществуващи неравенства

Важна задача на образованието е да научи децата да живеят заедно, да планират общо бъдеще и да управляват конфликти. Смятам за недопустимо "черно-бялото" мислене точно в образователната среда и чрез учебниците да се засилва разделението в обществото ни. Ролята на държавата е да полага усилия в заличаването на пропастта между бедни и богати, да стимулира и развива „цветното“ мислене, изграждайки достойни, ерудирани и образовани млади хора", пише Манолова във "Фейсбук".

Това е разделение, дискриминация, обида към по-бедните дечица, изригна и лидерката на БСП Корнелия Нонова.

Едва ли обаче негативните коментари, които заляха социалните мрежи и принудиха МОН да даде заден ход за идеята, изразяват обективното мнение на цялото общество.

Шумното малцинство във "Фейсбук" вероятно разполага с достатъчно финансови средства, за да си позволи помагала с цветен печат на луксозна хартия - тя впрочем тежи много повече от вестникарската хартия, на която се печатаха учебниците през соца.

А издателствата са предвидливи и си гледат частния интерес -

както пускат книгите си с меки корици и в луксозни издания за библиофили, защо да няма черно-бели и цветни учебници?

Със сигурност някои родители нямат възможност да вземат смартфони на децата си, да теглят кредит, за да им купят нови маратонки, или да плащат по 300 лв. месечно за частни уроци. Те се обличат от втора употреба, носят си обяд от вкъщи, не пушат по две кутии цигари на ден и приветстват идеята да спестят някой лев от учебници - но нямат и достъп до интернет, за да коментират.

Е, честито, лишихте ги от поредната възможност да икономисат. Не беше ли пазарът този, който решава дали има интерес към дадена стока?

Бъдете сигурни, че децата, които са от бедни семейства, прекрасно съзнават това. Знаят от какво се лишават и работят през ваканциите, за да си изкарат джобни. Черно-белите учебници няма да ги накарат да се чувстват втора класа - те отдавна пътуват в нея.

Още мнения по темата от "Фейсбук":

Огнян Минчев, политолог:

"Сарказмът е оправдан. Ако една държава не може да осигури равен достъп до знание - до образование на малцината деца, които все още има, значи нещо на много основно ниво в държавата не е наред. Аз не бих възразил на решение, при което родителите доброволно да купуват учебници на децата си, а тези, които преценят, че са затруднени - да поискат безплатни учебници. Имуществените разделения сред родителите са факт. Но в класната стая разделения между децата не може да има - това е недопустима несправедливост, натрапвана на детското съзнание от най-ранна възраст."

Емил Кошлуков, политолог, продуцент, бивш депутат:

"Черно-бели учебници ще има за социалнослабите. Мисля си, като стигнем до книгите, за социалносилните цветни ли ще са пак? Ще се радвам да видя един шарен Достоевски, а Азбучната молитва в картинки. За някои от заможните това даже е за препоръчване, иначе шансът да ги прочетат клони към нула. Което изненадващо се оказва, че е и коефициентът на интелигентност сред ръководството на МОН, според последното независимо изследване.

Обаче учебниците стоят в чантата, не се вижда кой е беден, кой богат. Праснете им по една татуировка на тия дечица на челото, да се знае, че са нисша каста, да не става объркване. По-мащабно и в перспектива трябва да се действа. Черно-бели дрехи, черно-бели играчки, ясно да се разграничат нещата. Даже ги сложете в черно-бели стаи, к'во ще се мотаят из цялото училище, само да загрозяват цветните."

Александър Симов, журналист, депутат от "БСП за България":

"Страхувахме се от Европа на две скорости, а ето че реално България мина в този режим. България на две скорости. Учебници за бедни и богати. Социална сегрегация в действие. Преходът най-накрая приключи - богатите си направиха отделна държава, която вече си има отделни учебници... Всички останали са във втората скорост. Трябва да се радваме, че още някой не е предложил да разстрелват лузърите на място, нооооо нека да не губим вяра в дълбините на колективната душа на първата скорост..."