Въпреки призивите на правозащитни организации президентът не даде вето на текстовете

Президентът Росен Плевнелиев не даде вето на спорния закон за Националната служба за охрана (НСО) и подписа указа за обнародването му. Актът е публикуван в днешния брой на Държавен вестник.

Поправките в закона станаха повод за много критики от правозащитни организации, както и от страна на по-малкия партньор в управляващата коалиция - Реформаторския блок. Те призоваха държавния глава да върне текстовете за преразглеждане, но реакция не последва. 

Повече от същото

В същността си новият закон за НСО няма кой знае какви промени и по-скоро запазва досегашното състояние и функции на службата. Липсата на реформи и на идея за бъдещето на НСО е една от най-сериозните забележки на експертите по закона. 

Реално погледнато все още в закона за НСО липсва ясна регламентираност на правата и задълженията на гардовете от националната служба, което според редица експерти в сферта на сигурността, означава, че може да се продължи с практиката служители на НСО да се използват за лични шофьори и дегустатори на храната на хората във властта. 

Запазва се военизираният статут на НСО, което я остави на подчинение на държавния глава. Друг спорен момент е кого да охраняват гардовете. Все още я има възможността да бъдат охранявани и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подровило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката". 

Виж още: Радан Кънев: НСО ги пращат за кисело мляко, това е унижение

Какво могат и не могат да използват от НСО

Гардовете ще могат да използват помощни средства, когато е наложително, за да изпълнят дейността си по закон - въжета, белезници, електрошокови и други палки и приспособления, димки, химически вещества, халосни патрони, патрони с гумени или пластмасови накрайници или шокови куршуми, устройства за принудително спиране на превозни средства, устройства за отваряне на помещения, устройства за светлинно и звуково въздействие. 

Забранено е само физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати да се използват срещу видимо малолетни и бременни. Това ограничение обаче няма да важи в случаите на масови безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства.