По думите на сирийския лидер малкият Омран и сестра му били участвали в множество клипове на организацията "Белите каски"

Всички си спомняме 5-годишния Омран, чиито снимки обиколиха социалните мрежи и трогнаха стотици хиляди хора по света. Според сирийският президент това е измама, а кадрите са фалшиви, предава "Индипендънт".

През август активисти от сирийската опозиция разпространиха видеозапис на момченце, спасено от развалините след разрушителен въздушен удар в град Алепо. 

Пред телевизията SRF Башар Асад твърди, че кадрите са "манипулирани" и разпространени като "вирус" от сирийските "Бели каски" - около 3000 души, които действат в контролираните от бунтовници райони на страната.

Видео: Малкият Омран - новото лице на жертвите в Сирия

Според оценки на експерти обаче от 2013 г. насам въпросните "Бели каски" са спасили повече от 40 хил. души от разрушени места, ударени от режима на Асад, по-късно и от руснаците. Организацията се финансира от Великобритания и Холандия.

Според Асад обаче всичко това е режисирано. 

"След интервюто потърсете в интернет, ще видите същата снимка, със същото дете и със сестра му. Те са спасявани два пъти всеки, в различни инциденти, като част от реклама на тези „Белите каски", заявява сирийският лидер и допълва, че "Белите каски" чистят имиджа на фронта "Нусра" - ислямистка групировка и клон на Ал-Кайда в Сирия.

В изявление на "Белите каски" в интернет сайта им се казва, че те не са верни на никоя политическа партия или групировка.

Башар Асад неколкократно е отричал като цяло да е имало бомбандировки на официалната власт над болници. Видеа на местни журналисти и разкази на свидетели обаче противоречат на тези му твърдения. 

Източник: "Индипендънт"