Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова получават всички правомощия да решат с кого да се коалира ГЕРБ

"Няма да правя правителство, ако другите партии ми предложат само парламентарна подкрепа. Необходима е споделена отговорност", предупреди Бойко Борисов на пресконференцията на ГЕРБ след окончателните резултати от изборите.

Лидерът на партията изтъкна, че иска да положи всички усилия, за да може да направи стабилен кабинет. ГЕРБ дадоха да се разбере, че правят компромис, като отиват на консултациите, и очакват същото и от другите партии.

Виж още: Новият парламент се събира до края на октомври

"Това, което Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова ще вземат като решение, ние ще го потвърдим - но имат пълния мандат на място да вземат решение. Нямат право да не отидат, да не изслушат или да не се срещнат с партиите. Спряхме се на тях, защото те са не само достатъчно улегнали и опитни, и добре приети в обществото, но са и най-умерените в изпълнителната комисия", обясни Борисов.

Според него те познават отлично състоянието на финансите, икономиката и политическата рамка на партията, както и предизборната й програма.

Ръководството на ГЕРБ дава пресконференция ден след окончателното обявяване на изборните резултати от ЦИК. От ляво на дясно: Томислав Дончев, Цветан Цветанов, Бойко Борисов, Румяна Бъчварова, Димитър Николов и Цецка Цачева

Лидерът на партията отново беше категоричен, че няма нито една организация в ГЕРБ, която би подкрепила сътрудничество с ДПС. "Това изчерпва всякакъв коментар оттук нататък по тази тема. Какво ще прави ДПС - ще подкрепя ли, ще бъде ли против - е право на тази партия да прецени. ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство. По-ясно от това не виждам как да го кажа", заяви Борисов.

Ако ДПС не си направи изводи, че чрез действията си вдига националистическия вот и създава проблем в етническата толерантност, това ще си бъде за тяхна сметка, защото никой няма да иска да управлява с тях, убеден е лидерът на партията победител.

По думите му ако повече български мюсюлмани гласуват за различни партии, това ще е гаранция за етническия мир.

"Така че се надявам ДПС трезво да оцени докъде може да навива пружината с етническата толерантност и търпимост. И дали това няма да възбуди реакции в българското общество, които да станат неконтролируеми. Истински се надявам това да се случи, защото по-страшно от това няма", каза още Борисов.

В коментара си за изхода от предсрочните парламентарни избори той акцентира върху това, че ГЕРБ е спечелила повече от втората и третата политическа сила (БСП и ДПС), взети заедно.

"С този резултат олекват всякакви твърдения, че някой го било страх, някой бил мачкан или каквото и да било. Над 1 млн. души си затвърждават позицията, че при ГЕРБ е било най-добре. Това е факт", заяви Борисов и благодари на онези, които са гласували.

ГЕРБ не са оставили нито едно населено място в тази предизборна кампания да не бъде посетено, да не бъде говорено с хората и да не бъде оценено това, което е направено, припомни той.

"Не е нормално най-голямата дясна партия да има два пъти повече от лявата, това води до дисбаланс. Широка коалиция, в смисъла на това, което в Европа разбират - между десница и левица, - се прави, когато това означава голямо мнозинство в парламента", подчерта още Борисов.

Според него сега математическият сбор между първия и втория е 123, което прави едно евентуално такова мнозинство нестабилно.

Нашата партия се поставя в ситуация да сме виновни, че сме толкова по-добри от другите на тези избори, каза Борисов и добави: "Ние такъв резултат дадохме и на европейските избори, ние си бяхме първа политическа сила и на предишните парламентарни избори. Сега от БСП чуваме, че, видите ли, с ГЕРБ не можело, с ДПС можело."

Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че Иван Костов диктува на представителите на Реформаторския блок какво да говорят. Радан Кънев му звънял, но Борисов не му вдигнал, за да няма съмнения, че ГЕРБ оказва влияние.

"Радан Кънев ми предлага да бъда водач на задкулисието, да стоим с него в парламента и при нас да тичат министрите. Аз обаче не искам да участвам в такова задкулисие", заяви Бойко Борисов и подчерта, че няма амбиции за президент, каквито му се приписват.

Виж още: Условията на РБ за коалиция

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов разгласи статистика за вота, като посочи, че ГЕРБ печели в 25 от 28-те областни градове.

ГЕРБ печели убедително при хората с висше и средно образование, но прави отстъпление при хората с основно и по-ниско от основно образование, където преимущество имат ДПС и БСП", допълни бившият вътрешен министър

Цветанов подчерта, че ГЕРБ постига убедителна победа и при гласуването на българите в чужбина. По думите му партията отстъпва единствено в Турция, а във Великобритания над 50% от гласовете са за ГЕРБ.

"Изборният кодекс и системата за изчисляване на мандатите доведе до напрежение в Кюстендил и Ямбол. Смятам, че хората, които протестираха срещу това разпределение на мандатите, имат основание. В Дупница ДПС има малко над 800 гласа, а ГЕРБ над 22 хил. гласа, но и двете партии получават по един мандат", добави Цветанов.