Специализираната операция се проведе на територията на столицата и още 15 областни града

Спецакция на полицията, данъчните и митническите служби, агенцията по метрологичен и технически надзор и ДАНС спря близо 29 хиляди литра гориво от разпространение заради лошо качество.

Общо 17 хил. литра са с качество, неотговарящо на стандартите, като от тях 8300 литра са дизелово гориво, а 8700 литра - бензин. Иззетите количества са в обекти в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен, а бензиностанциите са запечатани и дейността им е преустановена.

Спрени от разпространение поради установени документални нарушения са 11 700 литра гориво за дизелови двигатели, като продължава анализът на останалите взети проби.

Други два обекта са затворени поради липса на Декларация за съответствие и проследимост.

Под координацията на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари в ГДБОП се извършват проверки на обекти, търгуващи с гориво в цялата страна.

Специализираната операция се проведе на територията на столицата и още 15 областни града - Перник, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен, Враца, Монтана, Стара Загора, Габрово, Сливен, Добрич, Разград, Пазарджик и Хасково.

Виж още: КЗК: Има картел на пазара на горивата

Според информация, разпространена от пресцентъра на МВР са констатирани устройства, за които се предполага, че се използват за манипулиране на данните, подавани към НАП. На база на анализа са определени за проверка 50 бензиностанции и газстанции на територията на страната.

Установени са и 13 случая, при които е засечено използването на нивомерни измервателни системи (НИС) без валидни контролни знаци от метрологичен контрол, както и четири случая, при които бензиноколонките мерят в ущърб на клиента.

От ДАМТН са издадени предписания за спиране от употреба на колонките и извършване на проверка на системите.

Съвместните действия, които се осъществяват под надзора на прокуратурата, са започнали на 26 февруари и продължават и в момента.