Въпреки това продължаваме да сме на дъното на класацията по богатство в ЕС

За последната година и половина финансовото състояние на домакинствата у нас се е увеличило с 11%, независимо от политическите и банкови сътресения. Това сочат данните на Industry Watch за спестяванията на българските домакинства през 2014 година.

Общата сума на депозитите на домакинствата е малко над 57.3 милиарда лв. За последната една година богатството на българите е се е повишило с приблизително 11% или 5.7 милиарда лв.

Сред факторите, които влияят в случая са повишената спестовност на гражданите и доходите от лихви. За сравнение, в Западна Европа подобно забогатяването, се дължи на поскъпване на недвижими имоти и акции, търгувани на фондовите борси.

Въпреки скока в спестяванията, България продължава да бъде на дъното на класацията по богатство в Европейския съюз, като зад нас се нареждат само румънците.

Виж още: БНБ: Вложенията са гарантирани

За сравнение, докато на всеки пълнолетен български гражданин се падат средно по 4876 евро, средният румънец е спестил 3443 евро. За сметка на това българинът е 9 пъти по-беден от средностатистическите германци.

Най-предпочитана форма за спестяване продължават да бъдат банковите депозити, които обхващат 67% от финансовото богатство на гражданите у нас. Все пак остават българи, които предпочитат да спестяват парите си в брой.

Виж още: КФН към медиите: Спрете с мненията и коментарите за банките

От Industry Watch отбелязват, че кризата в банковата система от края на юни не е повлияла особено на депозитите у нас.