По изчисления на синдикатите около 500 хил. българи пътуват всеки ден средно по 40 км, за да стигнат до работното си място

Софиянци отказват оферти за работа срещу 1000 лв. на месец, понеже им се налага да пътуват по 25-30 км от дома си до офиса. Има доста фирми около столицата, които трудно намират служители, въпреки че предлагат възнаграждения между 700 и 1000 лв., обяснява пред в. "Монитор" експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева.

Фирмите дори предлагали ваучери за храна и гориво, в случай че служителите решат да използват личните си автомобили. Така с допълнителните придобивки възнагражденията нараствали с още 100 лв.

Софиянци обаче често отказвали подобни оферти с аргумента, че трябва да пътуват по 30-40 минути в едната посока, докато стигнат до работното си място, или общо около един час от деня, обяснява всекидневникът.

Повечето от тях броят пътуването до офиса като част от работното време, което е причина да се окажат от офертата, твърди още Николчева. Според нея софиянци отказват подобни предложения за работа, защото в столицата имат повече възможности за труд. Затова фирмите около София търсели служители в райони с по-висока безработица като Самоков и Ихтиман.

По изчисления на синдикатите около 500 хил. българи пътуват всеки ден средно по 40 км, за да стигнат до работното си място. Това означава, че всеки пети българин е трудов мигрант в рамките на страната, обобщава "Монитор".

Най-много мобилни работници има в Стара Загора, Варна, Пловдив, Бургас и Ловеч. Препитание в друг град или село търсят предимно мъже на възраст между 30 и 55 години.

През последните години обаче броят на дамите, които търсят препитание в друго населено място, се увеличава. 2/3 и от пътуващите служители са със средно образование и богат трудов опит. Всеки пети мобилен работник пък е висшист, като повечето от тази категория са жени.

Вътрешните мигранти се трудят предимно в сферата на преработващата промишленост, производството, търговията, строителството и транспорта. Данни на Агенцията по заетостта пък показват, че през първото полугодие без работа са останали 5526 такива служители.

За да се стимулира наемането на работници от други градове, от есента държавата ще дава по 200 лв. на всеки безработен, който намери препитание на разстояние до 50 км от дома си. Тези пари могат да се използват за наем, сметки за ток и вода и такса за детска градина.

Източник: в. "Монитор"