Столицата е сред градовете с най-ниска безработица в Европа

София е на 30-то място по икономическо развитие от 300 града в световен мащаб за 2014 година, съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на Консултативния съвет по финанси.

Консултативният съвет по финанси

Съветът е създаден преди четири години и служи за механизъм, чрез който кметът на София обсъжда с представители на бизнеса важни въпроси за града.

В него участваха заместник-кметовете Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление "Финанси и стопанска дейност" , Любомир Христов, заместник-кмет "Транспорт и транспортни комуникации", Любомир Дацов, експерт по финанси, Николай Стойнев, заместник-председател на Столичния общински съвет, както и новите членове на съвета- председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, Христо Илиев, Владимир Кисьов, както и Иван Таков, експерт във финансовата сфера.

Най-проспериращият български град

София остава градът и европейската столица с най-ниски нива на безработица. Столицата има най-голямо нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) от всички градове в страната за последните 10 години с 6,7%.

Сред предложение за създаване на столична агенция за инвестиции бяха създаването на по-добри условия за работата на администрацията, с което да бъдат спестени редица административни пречки.

Инфраструктурни проекти

По отношение на инфраструктурата кметът Фандъкова посочи, че София има над 30 км обновени пътища, нови тротоари, кръстовище на две нива, а в началото на април ще бъде пуснато метрото до летището. Фандъкова заяви, че от миналата година Столична община инвестира в подмяната на линиите на автобусите.

86 нови автобуса са пуснати в употреба по улиците. В Люлин средната възраст на автобусите, които се движат е 27 години. По думите ѝ с подмяната на автобусите по линия 310, ще бъде свалена тази възраст на половина. Тя каза още, че се надява до средата на годината да бъдат спрени от движение автобусите "Икаруси". Предстои закупуването на още 110 нови автобуси.

Нови автобуси

Амбицията ни е от средата на годината да спрат да се движат старите "Икарус"-и и да бъдат заменени с нови автобуси, зарече се Йорданка Фандъкова. Тя информира, че предстои и завършването на Завода за отпадъци, като се планира през есента той да започне с пробна експлоатация.

Столична община продължава строителството на нови детски градини и на проектите по енергийна ефективност. "За Културно-историческото наследство работим от години. Предстои откриването на музеи на София", каза Фандъкова.

"Много важна част от развитието на града е развитието на бизнеса и инвестициите на града. Няма как голяма столица да се развива без сериозните инвестиции. Наложи ни се да работим в условия на тежка финансова и икономическа криза, но така, че да не спират устойчивите инвестиции, които бяха започнати. Това се случи без да се натоварват гражданите с по-големи данъци и такси", коментира столичният кмет.

Източник: Агенция "Фокус", в. "Банкер"