Нямаме откъснати и бедстващи хора, но мокрият сняг затруднява и усложнява обстановката

Обстановката в страната се усложнява, непрекъснато се подава информация и на премиера Бойко Борисов, съобщи Първан Секиранов, директор на Дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"(ПБЗН).

"За момента само областите Кърджали и Смолян са засегнати от снеговалежите.

Има прекъсване на електрозахранването в триъгълника на Велинград-Сърница-Ракитово

където са откъснати два далекпровода. Съвместни екипи от пожарникари, горски и EVN служители обхождат трасето, за да се установи мястото на повредата.

Паднал е стълб в района на теснолинейката в района между Якоруда и Добринище, така че влакът не работи. На хората са осигурени нормални условия при създалите се обстоятелства", обясни Секиранов.

"Работим по извозване на хора за хемодиализа в Кърджали по график. Нямаме откъснати и бедстващи хора, но мокрият сняг затруднява и усложнява обстановката", допълни още той.

"Въведено е бедствено положение в цялата област Смолян, в област Кърджали - община Ардино

В Хасково има около 40-50 места с прекъснато електрозахранване", каза още Първан Секиранов.

"Работим навсякъде, непрекъснато обменяме информация с държавните ръководства, с колегите от Министерството на енергетиката и околната среда и водите, непрекъснато се подава информация и на премиера Бойко Борисов.

Следят се нивата на реките, но може би при тях нещата се усложнят утре или в други ден

За сега всичко при водите е в относителни нормални състояния", добави Секиранов.

Около 200 населени места в областите Велико Търново, Габрово и Търговище са без ток,
съобщиха от пресслужбата на "ЕНЕРГО-ПРО Мрежи". Причината са многобройни аварии по електропроводите, предизвикани от паднали клони, обледявания и счупени изолатори. 

Екипи на дружеството работят за отстраняване на повредите. Те са снабдени с всичко необходимо за работа в усложнени зимни условия.

Заради лошото време е затруднен редовният отчет на консумираната електроенергия в 20 села на територията на областите Велико Търново и Габрово. Компанията е създала организация отчетниците да посетят тези населени места на 12 март, за да проверят показанията на електромерите.

Близо 100 села в Пловдивска област са без електричество заради обилния снеговалеж, 40 са без вода, съобщи Петър Костадинов, ръководител "Комуникации" в електроразпределителното дружество ЕВН. 

По думите му, най-тежко е положението в селищата от Родопската яка. Там сняг вали от снощи и валежите продължават

В община Лъки всички селища са без ток, обясни областният управител на Пловдив Розалин Петков. Имаме проблем и с комуникациите - от сутринта два от мобилните оператори нямат покритие на територията на общината и е невъзможно да координираме действията си, каза заместник-кметът на община Лъки Пламен Райчев. 

Дебелината на снежната покривка в общината е средно 50 см, но в някои селища като с. Манастир тя е над метър

допълни той.

По думите на Райчев в община Лъки са подготвени с линейка и хранителни запаси. Ако снеговалежът там продължи, ще обявим бедствено положение, каза областният управител Розалин Петков. Заради обилния снеговалеж достъпът до община Лъки е затруднен. По същата причина е затворен и пътят Асеновград-Кърджали.

В община Асеновград също има села без ток, продължава да вали сняг, съобщи заместник-кметът Мария Вълканова. Проблеми с електрозахранването има и в общините Първомай и Стамболийски, където някои селища също са без ток.

В около 40 села в Пловдивска област е нарушено водоподаването

посочи областният управител Петков. Проблемът идва оттам, че снабдяването не е гравитачно и помпите се захранват с електричество.

Почти всички села в община Димитровград са без ток и без вода, съобщи кметът на общината Иво Димов. Няма бедстващи хора в района. Пътищата се почистват редовно от снега и е осигурен достъпът до всички населени места, посочи Димов. Той добави, че р. Мартинка прелива от коритото си и вероятно ще бъде затворен за движение пътят от Димитровград към Симеоновград.

Проходът "Предел" е затворен за движение на всички превозни средства

Причината за това са три аварирали ТИР-а в местността, каза областният управител Бисер Михайлов. Очаква се те да бъдат отстранени от пътя със специализирана техника. Там снеговалежа е обилен, което усложнява обстановката допълнително. В цялата област пътните настилки са мокри и хлъзгави.

Възстановено е движението на влаковете в междугариeто "Пазарджик-Стамболийски", след като аварийни екипи са отстранили нанесените повреди по контактната мрежа в участъка. Това съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура". 

Поради лошите метеорологични условия остава усложнена обстановката по железопътната инфраструктура в страната

Продължава възстановяването на проходимостта и в останалите засегнати участъци от железопътната мрежа.