Председателят на Сметната палата коментира, че не е възможно да се потвърди дали всяко едно от декларираните като дарители лица е действително дарител

Не е възможно физически да се потвърди дали всяко едно лице от декларираните дарители е действително дарител на партия. Това заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред Нова телевизия като коментар с декларацията на "България без цензура" (ББЦ).

Има срок от шест месеца за проверка и одит на ББЦ тече – проверяват се приходи, разходи, дарители, допълни той.

Проблеми с ЕГН на дарители... и не само

Темата е актуална, след като на 27 април лидерът на ББЦ Николай Бареков призна, че при подаване на декларацията на 10% от дарителите им липсвали ЕГН-тата, но после този пропуск бил поправен. Цветков потвърди това, като заяви, че "на 31 март ББЦ представила 524 дарители, а на 15-и април - вече над 800. А по думите на Бареков срокът за подаване на декларация изтича на 31 март".

Сметната палата няма правомощие да спира партийна субсидия - това се решава от финансовия министър. "Ние трябва да го уведомим, имаме и за задължение да предупредим НАП за неподаден навреме отчет и да започнем финансов одит", каза Цветков.

Дарителите на "Атака"

Другият спорен въпрос относно декларираните от партиите средства са парите от дарения за партията "Атака".

Според председателя на Сметната палата не е практически възможно 48 хил. дарители да дадат по 2 лв. и да се получи приход от над 1,3 млн. лв. от дарения.

Оказа се, че преди три години "Атака" не е декларирала доход по това перо, после е деклариран 90 хил. лева доход, а през миналата година – около 300 хил. лв. Сега ще има проверка на партията на Волен Сидеров – дали приходът от членски внос действително е такъв, а няма опит да се лъже и да се препират пари. Проверката ще е дали са законосъобразни приходите и разходите на "Атака", уточни Цветков.

Попитан дали партията, която декларира някакъв членски внос, не трябва да представя и документи като доказателство, Цветков отговори, че партиите ги дават тези документи и те сега щели да бъдат проверени.

Източник: Нова телевизия