Градушки и бури връхлетяха България

Служители на ракетните полигони за борба с градушките ще протестират срещу ниско заплащане, неподходящи условия на труд и упражняван натиск, предава Фокус. 

Очаква се служители на ракетните площадки да изключат пултовете и да преустановят своята дейност.

Новината идва на фона на градушката, която тази нощ удари на места в България. В София тя бе с размерите на грахови зърна, но на места в страната размерите на ледените късове с били големи колкото орех. 

От пресцентъра на столичната община уточниха, че четири екипа отговарят на всички сигнали свързани с валежите и градушките. До момента те са отреагирали на място на 11 сигнала за паднали клони на дървета, завирявания и счупени керемиди на покриви. Образувало се е завиряване на две кръстовища - на ул."Вардар" и ул. "Възкресение" и на и ул. "Кукуш" и бул. "Сливница", като там работят и екипи на столичната пожарна.

Във всички райони на столична община има дежурни, които следят обстановката. Наблюдават се и нивата на речните корита, които към момента са в норма.

Завиряванията са малко по-големи от обичайното, тъй като градушката удари листната маса, която падна и направи тапа на шахтите, обяснява  Красимир Димитров, директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община.

"Наблюдаваме и реките, притоците на р. Искър и язовирите, които са на територията на Столична община. Имаме система за ранно предупреждение и оповестяване, с която наблюдаваме реките. Към момента всичко е нормално", допълни той.

Междувременно, синоптиците предупреждават за гръмотевични бури и обилни валежи за 25 области в страната в понеделник. За 10 области има оранжев предупредителен код за силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки. Това са Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище и Разград. 

Жълт код за гръмотевични бури и обилни валежи е обявен за областите Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Софийска област, София-град и Перник. В тези области също се очакват силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки, но в по-малки количества - до 35 мм за 12 часа.

Източник: Агенция "Фокус", БНТ