Повдигат обвинения срещу отговорния за последния "граждански арест" на бежанци

МВР въвежда допълнителни правила, свързани с това как се действа при среща с нелегални имигранти. Това заяви пред Нова телевизия вътрешният министър Румяна Бъчварова, като изрази надежда за разбиране от странa на хората. 

МВР вече давало указания на кметовете, които да обяснят на гражданите как трябва да се действа в такава ситуация, добави тя.

Бъчварова подчерта, че правилното поведение е да се подаде сигнал до институциите - на тел 112, в МВР или на "Гранична полиция".

Министърът коментира последните случаи на граждански арести на нелегални имигранти.

"В процес сме на изясняване на цялата картина около тях. Не искаме да обезкуражаваме всеки един добросъвестен гражданин, който иска да помага на органите на реда", коментира Бъчварова.

По думите ѝ всеки, който иска да съдейства на органите на реда и на Гранична полиция, трябва да подаде сигнал, а не да арестува.

"Човек не може да прецени дали тези хора са извършили престъпление, дали са въоръжени, или не", обясни Бъчварова.

Според нея случаят с Динко от Ямбол е бил преекспониран от медиите и това е довело до това да има и други кандидати да извършват граждански арести.

Арест и обвинения за Перата

Междувременно стана ясно, че задържаният за незаконен арест на нелегални имигранти Петър Низамов - Перата ги е заплашвал с нож и пистолет. Той има и други стари провинения, завършили с условни присъди, съобщиха днес от Апелативната прокуратура в Бургас. 

Срещу Петър Низамов - Перата има повдигнати три обвинения, като едно от тях е за противозаконно лишаване от свобода на трима граждани от Афганистан. Той е задържан за 72 часа. Прокуратурата ще настоява за постоянен арест.

За престъплението, по което му е повдигнато обвинение, се предвижда до 6 години лишаване от свобода, обяви апелативният прокурор Любомир Петров.

"Тук говорим за насилствено събаряне на земята, връзване с тези пластмасови каишки, ритане, заплашване с ножове и пистолет и претърсване за пари и ценни вещи. Когато не са намерили ценни вещи в тях, тогава са ги насочили към Турция", коментира още Петров.

Полицията е претърсила автомобила и апартамента на Низамов. При обиските са били намерени нож, газов пистолет, мачете, връзки тип "свински опашки", камуфлажни дрехи и малко количество марихуана. От дома му са иззети още лаптопи и мобилен телефон.

Петър Низамов е отказал да дава обяснения по случая и с това затруднява издирването на другите от групата. Той обаче е бил разпознат от единия от афганистанците. В момента се издирват и останалите участници в задържането на афганистанците. Групата е била около 10 души, по показания на чужденците, всички са били въоръжени и с ножове, както и с пистолет. 

Източник: Нова телевизия, в. "Сега", БНР