След близо 2 години мълчание Симеон Дянков - вицепремиер и финансов министър в първия кабинет на Бойко Борисов, проговори

Симеон Дянков, който в момента е ректор на Руската икономическа школа, е в България за премиерата на книгата си "Кризата в Европа. Поглед отвътре", информира "Стандарт".

"В Европа така стана, че кризата продължава вече шест-седем години. И може би ще продължи още пет-шест.

Не сме в края на кризата

Бих казал, че сме в средата й. Виждаме какво пак става в Гърция, виждаме проблемите в Швеция, Холандия, Финландия, които в първите години на кризата бяха най-стабилни. Сега и трите държави са в тежки икономически кризи", казва бившият финансов министър. 

"Следя Гърция още отпреди да стана финансов министър. Оттам реално тръгна кризата в еврозоната. Случващото се в момента е, от една страна, продължение на този дълъг и мъчителен период на вземане на решения в еврозоната", споделя Дянков относно ситуацията в южната ни съседка.

"През 2009-2010 г. една значителна част от западноевропейските политици бяха на мнение, че дори една държава, ако излезе от еврозоната, ще я последват още няколко. 

И еврозоната ще се разпадне

Това беше тезата на Волфганг Шойбле - ако не сме достатъчно гъвкави спрямо Гърция и тя излезе от еврозоната, ще я последват Португалия и Испания поне. Сега вече настроенията в Западна Европа и на финансовите пазари са различни. 

И по-скоро се говори, че ако Гърция реши да излезе от еврозоната или ако така се стекат обстоятелствата (че дори правителството да не иска да излезе от еврозоната, с необмислени действия ще тикне държавата натам),

самата еврозона може да спечели от това

Ако се следят внимателно коментарите и на финансовите министри основно в еврозоната, и на анализаторите на финансовите пазари - те по-скоро казват: ако Гърция е тръгнала натам, по-скоро бързо да излезе от еврозоната. Така че този прочит новите управници в Гърция все още не са го разбрали. И в момента, в който го разберат, трябва да са много по-внимателни с движенията си", заявява Симеон Дянков. 

На въпрос дали има решения като финансов министър, за които съжалява, той отговори, че съжалява, задето първият кабинет "Борисов" не е бил още по-настоятелни за някои от реформите - най-вече в здравеопазването.