Пред БНТ председателят на Нотариалната камара Красимир Катранджиев предупреди, че Търговският регистър се е превърнал в поле за извършване на измами, тъй като контролът е сведен до минимум. Какво може да се направи за решаване на проблема?

Най-честата цел на измамниците са фирми с много активи и голям оборот, сочи практиката на нотариусите. Измамите стават с фалшиви документи и електронен подпис. В България има над 400 хил. подписа, голяма част от които на хора - продали самоличността си.

Хит напоследък е смяната на управител. Новият управител отваря банкова сметка и започва да разпродава имуществото на фирмата.

Подобен е и казусът с голяма фирма за земеделски земи, чийто управител научава за измамата на следващия ден. При покупка на земя нотариус от Никопол му казва, че вече не е собственик и няма фирма. Измамата станала с електронен подпис в Търговския регистър и фалшив договор за покупко-продажба, който попада в Агенцията по вписванията, без там да бъде извършена проверка.

Отива при нотариуса, при който е направен фалшивия договор.

"Нотариусът ми даде писмо, че това нещо не е станало, че няма такова такова нещо, че това е недействителен договор. - разказва пред БНТ управителят на зърнопроизводителната фирма Павел Стоименов. - С това писмо отидох в Агенцията по вписване, тогава беше Спиридонов, и му казах: "Ето, блокирай ми абсолютно всичко, това е нереална сделка". Той каза: "Не може, за мене това си е сделка". Казвам: "Господине, как ще е сделка? Нямаш никакви документи". "Не - вика, - има, ходи в съда и се оправяй". И започнаха мъките."

На втория ден от кражбата на фирмата псевдокупувачите продават част от земите на Стоименов, отварят банкова сметка - а в този момент зърнопоризводителят очаквал голяма сума пари от евросубсидиите.

"И най-големия куриоз, който е... ето го тука решението на съда, на Шуменския районен съд. Пише, че тези, които са купили... псевдокупувачите на моята земя, 80 декара... че те са жертва и земята им я върна на тях, не на мен. Аз казвам - щом те са жертва, аз какъв съм?", оплаква се Стоименов.

За да спрат кражбите на фирми, според него е необходимо, когато някой отиде и си продава фирмата, да предостави документи, че си е платил данъците, осигуровките на служителите, че няма задължения - и с тях да отиде при нотариуса.

"Да се подпише при нотариуса и нотариусът да го впише в Агенцията по вписване. Не електронно. Нотариусът лично да го впише в Агенцията по вписвание и да има срок, в който да се провери истинността на това вписване."

Именно такава връзка предлагат и от Нотариалната камара. За да секнат кражбите на фирми, те предлагат всички удостоверения за прехвърляне на фирмени дялове, смяна на управител и прехвърляне на фирми да бъдат вписвани в специалната информационна система на нотариусите. А тя да се свърже с Агенцията по вписванията.

"Търговският ни регистър е едно поле, буквално, за възможност за извършване на подобни измами, тъй като контролът е почти сведен до минимум. Колегите, длъжностните лица по регистрация, работят по документи, които са им предоставени в сканиран вид. Нямат възможност да проверят дали са автентични, дали са издадени от компетентния нотариус", обяснява председателят на Нотариалната камара у нас Красимир Катранджиев.

Промените, предлагани от нотариусите, трябва да заработят до дни. Камарата е предложила на първо място промяна в Наредба 32, която регламентира архивите на нотариусите. Към нея е създадена информационната система, която работи повече от шест години и чрез която се парират имотните измами.

На този етап комисията, създадена към Министерството на правосъдието, е стигнала до заключението, че с подзаконови нормативни промени това ще бъде извършено. В тази насока е приета наредба, въпрос на дни е да бъде публикувана и да сработи, уточнява Катранджиев пред БНТ.

Нотариалната камара няма статистика за броя на откраднатите фирми, но със сигурност не става въпрос за единични случаи. В голяма част тези престъпления се извършват и изцяло с фалшиви документи.

Източник: БНТ