Дотук с теориите на конспирацията - от прокуратурата и следствието оповестиха официалните подробности как е разкрито шесторното убийство

В нас няма никакво съмнение кой е извършителят на шесторното убийство в новогодишната нощ в Нови Искър, а мотивът му за престъплението е както емоционален, така и финансов, обяви заместникът на главния прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов на брифинг в прокуратурата.

По думите му убитата Кети Кюхова се е занимавала с почистване на домове на заможни българи в София и околностите, а Росен Ангелов е искал да ограби някои от тези жилища. Именно това станало причина за разрива в отношенията между двамата - Росен настоявал да получи от нея ключове и достъп до алармените системи на някои от тези домове, което накарало Кети да осъзнае, че любовта му не е била съвсем безкористна.

Именно затова са били заличени всички свидетели, убедени са разследващите. "Искал е да заличи всички следи към него. Той е убил семейството на Кети, защото след смъртта й именно те са заинтересовани от разследване", категоричен беше Сарафов.

Шефката на столичната Окръжната прокуратура Наталия Николова поясни, че самоубийството на заподозрения рецидивист е станало две-три денонощия преди откриването на тялото в неделя. Според експертизата той е сложил край на живота си още в петък, 5 януари, ден след като избягал от полицията, напускайки вилата, която обитавал.

При преглед на таблета му става ясно, че последното му влизане в интернет е било в четвъртък - в сайтове с детска порнография. 

"При комплексната оценка, а именно положението на тялото и ръката му, заедно с допълнително поставения елемент и направлението на изстрела, показват, че Ангелов е могъл да възпроизведе изстрел със собствената си ръка. По долните крайници има едно нараняване, което е с много голяма давност - от 10-15 дни. В тялото му не се доказва наличие на етилов алкохол. Не се доказва наличие на морфин, метаамфетамин, метадон и каквито и да е упойващи вещества", каза още прокурор Николова.

Заглушителят на пистолета бил саморъчно направен по схема, взета от уебсайт чрез мобилния телефон на извършителя. Аутопсията е установила, че входната рана в областта на слепоочието е довела до бърза и неизбежна смърт.

Убийството и самоубийството са извършени с едно и също оръжие, а в къщата, където Ангелов се бил самонастанил, са намерени негови дрехи, напоени с кръвта на убитата Кети и на мъжа, с когото е живяла.

Според нас ДНК анализът е неопровержимо доказателство за престъпление, допълни Сарафов. Още през август 2007 Росен Ангелов имал направена полицейска регистрация, при която са взети негови ДНК проби - и оттам в базата данни имало ДНК материал за сравнителен анализ.

ДНК анализът беше извършен бързо, защото това беше приоритетна задача, по която работеше целият експертен състав; 48 часа от изземването до анализа е достатъчно време, увери директорът на националното следствие. Оттам потвърдиха, че хронологично първо е убийството на Кети.

Още подробности съобщи началникът на отдел "Разследване" в СДВР Стойно Цветков: "С оглед всички факти мога да ви кажа, че убийството е станало в тъмната част на денонощието на 31-ви срещу 1-ви. Евентуално първото убийство е станало след 19,30 ч., когато Кети Кюхова е излязла да разходи кучето си, в района около къщата, където е намерено семейството."

Росен Ангелов е знаел къде жената разхожда кучето. През времето, когато я е нямало, роднините й са я търсили. Около 23 ч. докъм полунощ е извършено и петорното убийство. Тялото на Кети било изхвърлено в кладенеца след това. Убиецът превозил трупа й с джипа, който беше открит наблизо.

Освен хората, които са убити, в "къщата на ужасите" не е имало други свидетели, но са налични доказателства, че семейството е било притеснено, защото Кети е излязла и не се е прибрала, както и че до 23 ч. са били още живи, добави градският прокурор Емилия Русинова.

Едва след останалите убийства, с които приключил до настъпването на новата година, извършителят натоварил тялото на жената в семейния автомобил и го откарал до място, където сметнал, че трудно може да бъде намерено.

"От доказателствата е ясно, че Росен Ангелов обичайно е носил раница, в която е имало дрехи. Оставал е да нощува по различни места. Именно в тази раница са били дънките, по които сме установили кръвта на жертвите и ДНК на Росен Ангелов", конкретизира шефката на столичната Окръжна прокуратура.

Знаехме кой е убиецът още след първите 24 часа, но трябваше да го докажем в следващите две денонощия, заяви Сарафов и заключи: "Положихме всички усилия да намерим Ангелов максимално бързо и да го отделим от обществото."

Източник: Прокуратура на РБ, Пресцентър МВР