Срещу дребни услуги хората могат да отседнат на тези места, без да плащат за престоя си

Лятото е сезон за почивки и всеки иска да отиде някъде, за да избяга поне за кратко от ежедневието, грижите и жегите на града. Колкото по-далечно и по-екзотично е едно място, толкова по-добре. Въпросът обаче е, че повечето такива места са скъпички. 

Британският в. "Гардиън" обаче предоставя списък с хотели, където туристите могат да отседнат безплатно в замяна на голямо разнообразие от услуги. Списъкът включва шест места от различни части на света.

Сред тях е бутиковият хотел Helga's Folly в Шри Ланка. Това местенце с едва 30 стаи се намира в град Канди и в него безплатно могат да нощуват художници, специализирани в стенописите. Вместо да заплащат нощувката си, те трябва да помагат при изрисуването на стените.

Художници, фотогграфи, музиканти и други творчески личности са готови безплатно да приютят шест хостела под общото наименование Mad Monkey във Филипините и Камбоджа. Като възнаграждение от гостите се приема организацията на събития, помощ със сайта на хотела или рисуване на картини.

На гръцкия остров Корфу хостелът Sunrock Backpackers предлага да пренощувате безплатно там, ако сте готов на другия ден да помагате с домакинската работа или във фермата.

Без пари туристите могат да отседнат в крайбрежния хостел Piha Beachstay в Оукланд, Нова Зеландия. Като отплащане чрез услуги те могат да се включат в озеленяването на градината и да участват в проекти за опазване на околната среда.

Гостите на The Place в Южна Африка също предоставят подслон в замяна на всякаква работа с ръце, в това число и във фермата и в градината. 

За да пренощуват в еко хотел Casa Mermejita в Мексико, туристите трябва да направят скулптура от пясък или камъни, с която да аранжират арт площадката на хотела. 
 

Източник: "Гардиън"