За да се открие избирателна секция в град без дипломатическо представителство, трябва той да има над 1 млн. души и да има подадени над 100 заявления за гласуване.

Секции в чужбина извън дипломатическите ни представителства ще има. След ожесточени спорове парламентът все пак облекчи гласуването в чужбина - изборни секции ще има и извън посолства и консулства, но само при определени условия.

Последните промени предвижат в градовете от ЕС, където няма консулства и посолства, секции да се образуват, ако поне 100 души подадат заявление за гласуване. На местата с дипломатически представителства ще има секции само в тях.

Сега в Изборния кодекс се предвижда извън ЕС контролът да е по-строг. Там ще може да се отваря само по една секция в градовете, в които няма българско посолство или консулство и имат население над 1 млн. души. Изискването за 100 подадени заявления за гласуване остава. 

Виж още: Въвеждат експериментално електронно гласуване от 2018 г.

Преди гласуването се наложиха няколко почивки заради възникнали скандали между управляващите и опозицията. 

След гласуването от ДПС напуснаха пленарната зала в знак на протест, защото според тях приетото смекчаване не е достатъчно и така се ограничават конституционни права на българските граждани.

Виж още: Докъде стигнаха промените в Изборния кодекс​​​​​​​