Ако всичко премине успешно, ще можем да избираме евродепутати през 2019 г. през интернет

Депутатите решиха експерименталното дистанционно електронно гласуване да остане за 2018 г. То ще се провежда в един изборен район, като в последния момент бе прието този район да не е непременно извън страната, а да се определя от ЦИК до 10 дни преди датата на изборите.

Електронното гласуване трябва да бъде проведено експериментално три пъти през 2018 г. и ако е успешно ще бъде въведено на изборите за  евродепутати през 2019 г. 

До тази дата Централната избирателна комисия трябва да направи три симулации на дистанционно електронно гласуване с измислени партии, коалиции или кандидати. Трябва да се създаде и постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване, което ще координира дейността си с Министерския съвет.

Преференции за местни избори

Депутатите все пак да вдигнат прага на преференцията при изборите за общински съветници. Вече преференцията за общински съветници ще бъде 7% от гласовете за съответната кандидатска листа. Досега, за пренареждане на листата беше необходимо 7% от броя на гласовете от общинската избирателна квота. 

Така досега около 100 гласа бяха достатъчни, за да може кандидатите за общински съветници в малките общини да изместят кандидатите преди тях в листата. След днешното решение това на практика няма да се случва, тъй като гласовете за листата са повече на брой от общинската квота. Така се уеднаквява и с начина на изчисление при парламентарните (7%) и при европейските избори (5%).

Това обаче прави изместването на кандидат в листата в някой от големите градове особено трудно, тъй като там се подават и повече гласове.

Виж още: Докъде стигнаха промените в Изборния кодекс

Парламентът прие, че избран за кмет ще се счита кандидатът, получил повече от половината от действителните гласове, като се изключат гласовете "Не подкрепям никого". За парламентарните избори, квадратчето "Не подкрепям никого" няма да се отчита при прага за влизане. 

Кметовете и областните управители ще извършват проверка на адресните регистрации от последната година шест месеца преди местни избори. Проверката ще завършва не по-късно от три месеца преди изборите. 

Отразяването на предизборната кампания

Допълнително с това депутатите приеха и текстове, определящи как да бъде отразявана предизборната кампания. Решено бе цените на отразяването обаче не могат да надвишават средните цени за търговска реклама за последните 6 месеца, преди началото на предизборната кампания. Освен това печатните издания и онлайн медиите могат да предоставят безплатно отразяване на предизборната кампания на всички партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати.

Специалисти коментират, че по този начи се отварят големи врати за корупционни практики, в които да се оповестява една цена за рекламата, а реално да се плащат съвсем други пари. 

Източник: БНР, в. "Сега"