Комисията се оглавява от ГЕРБ и Реформаторския блок

Депутатите гласуваха да се създаде специална парламентарна комисия, която да работи по промените в Конституцията. Предложените от нея промени ще помогнат за осъществяването на планираната съдебна реформа.

Новата комисия

Предложението бе одобрено със 118 гласа "за", 14 "въздържал се" и 4 "против".

Председател на комисията ще бъде депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, а негов заместник ще бъде Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

Останалите членове ще бъдат Данаил Кирилов (ГЕРБ), Димитър Делчев (РБ), Християн Митев и Емил Димитров (ПФ), Мая Манолова и Чавдар Георгиев (БСП), Четин Казак и Хамид Хамид (ДПС), Лъчезар Никифоров и Кирил Цочев (АБВ), Красимира Ковачка и Явор Хайтов (БДЦ) и Явор Нотев и още един представител на "Атака", който ще бъде определен по-късно.

По предложение на ДПС решенията на комисията ще бъдат взимани с обикновено мнозинство от членовете на комисията. В проектоварианта на председателя на НС Цецка Цачева беше предвидено това да става с обикновено мнозинство от присъстващите депутати.

Промените в Конституцията

До 7 дни след създаването си комисията трябва да предложи на НС правилата за обсъждане и приемане на законопроекта.

Промените в Конституцията засягат съдебната реформа. С предвидените промени се дава възможност на главния прокурор да представя доклади за прилагането на закона на политики и резултати за противодействие на престъпността.

Друга съществена промяна заложена там е разделянето на Висшият съдебен съвет на две колегии - съдебна и прокуроро-следователска, както и намаляването на мандата на магистратите на четири години. В съдийската колегия ще има 13 членове, а в прокурорската 12 членове. Друга важна промяна е, че министърът на правосъдието ще председателства пленума на ВСС. Предвижда се и разделяне на инспектората на ВСС.

Промените в конституцията бяха внесени във вторник в деловодството на парламента, заедно с подписите на 132 депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и 8 депутати от БДЦ.

Източник: Би Ти Ви, Novini.bg