E-justice.com, който е достъпен и на български език, дава информация за особеностите в различните законодателства на страните членки на ЕС, както и съвети как да постъпваме в различни ситуации.

Електронен съветник пази нашенците от арест зад граница. Целта на e-justice.com е да се избегнат случаи, в които чужденец може да се окаже зад решетките заради непознаване на нормативната уредба в страната, в която е отседнал, пише в "Монитор". 

Преди няколко години българин прекара 18 дни в хърватски затвор заради мидена черупка, която си взел за спомен от плажа. Тя обаче се оказала от мида от защитен вид. Мъжът нямал пари да си плати глобата от 900 евро и затова бил съден по бързата процедура, без адвокат.

Случаи, подобни на този, се оказват ежедневие за юристите в различните държави членки. Затова е и разработена интернет платформата. Тя е създадена от Европейската комисия и информацията на нея се актуализира постоянно

Сайтът е-justice.com се поддържа и от подразделенията на ЕК във всички държави членки на съюза. Голяма част от информацията, качена в електронния портал, е достъпна вече и на български език

Сред най-интересните секции на е-justice.com е тази, която разяснява правата на обвиняемите лица във всички държави членки на ЕС

Потребителят трябва само да избере флагчето на съответната държава, за да отвари нов раздел. В него е описано подробно колко време може да продължи предварителният арест и какви санкции може да бъдат наложени за различните престъпления. За всяка страна е описано и как изглеждат различните фази на разследването и съдебният процес.

За всяка една от държавите се отваря и втори линк, в който са описани правата и задълженията на пътя, както и за кои нарушения се търпят санкции. 

Обяснено е също, ако в дадена страна има преференции при плащането на глобата. Така например в Гърция повечето административни санкции са доста солени, но могат да паднат с 50%, ако бъдат платени в срок от 10 дни. 

Освен това сайтът предупреждава и в кои от страните нарушенията ви могат да бъдат вписани в системата на българския КАТ и така освен с пари за глобата да се разделите и с точки от контролния си талон. 

На интернет страницата има и пълен списък със средния размер на таксите и хонорарите, които може да се наложи да бъдат платени при образуването на различни дела зад граница.