Бомбата B61-12 е била изпробвана преди две седмици в САЩ

САЩ вече имат първата в арсенала си управляема атомна бомба, разкри Ханс Кристенсен, директор по информационните проекти във Федерацията на американските учени, съобщи ТАСС. Бомбата B61-12 е била изпробвана преди две седмици в САЩ.

Кристенсен твърди, че Националното управление по ядрена безопасност е представило изпитанието, по време на което бомбата бе хвърлена от самолет, просто като част от нейното обновяване, за да бъде държана в изправно състояние.

Модернизирането на ядрения боен заряд Ф61 го прави насочен, включително повишавайки и точността чрез монтирането на нова опашка.

Предимствата на новата бомба

"Ако отчетем факта, че бомбата B61-12 може да бъде носена от американски изтребител-бомбардировач от пето поколение Ф-35, а също че се планира в началото 2020 г. разполагането на тези бойни заряди в Европа, трябва да се направи изводът, че предстои най-значимата ядрена модернизация на НАТО от 80-те години", подчерта Кристенсен.

Междувременно от Националното управление по ядрена безопасност разкриха за ТАСС, че бомбата B61-12 ще се различава от предшественичката си по липсата на парашут и по наличие на нова опашка, която увеличава точността.

С парашута боеприпасът има отклонение от 91,4 метра, докато новата опашка със система за насочване ще намали отклонението наполовина - до 45,7 метра.

Източник: ТАСС, в. "Сега"