Източен Берлин трябвало да бъде изпепелен, разкриват американските архиви

16 обекта у нас са били цели на евентуална американска ядрена атака, в случай на война срещу СССР. Това разкриват разсекретени документи от времето на Студената война.

Списъкът с целите е изготвен през 1956 г. и е бил предназначен за 1959 г., когато очевидно се е очаквало да започне ядрена война, разказва Би Ти Ви.

Три от целите са били в София, а в останалите български градове имало по един обект на атака. Сред големите населени места у нас, където САЩ са щели да нанесат ударите си, личат Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич (по онова време Толбухин), Ямбол и Карлово.

Два от обектите в София са кварталите Враждебна и Божурище. "Враждебна" е официалното име на летище "София" и до днес, а в Божурище по онова време имаше военно летище. Такива има или е имало също в Габровница, Граф Игнатиево, Каменец, Крумово, Равнец и Узунджово.

Виж още: Когато Адът слезе на земята

Още един факт, който разкриват разсекретените документи - американците са били готови дори да ликвидират населението на някои места, но не и в България.

Набелязаните обекти, където се е планирало да унищожат местното население, са обозначени с абревиатурата DGZ (designated ground zeros, "предназначени да бъдат кота нула"), с други думи - буквално да бъдат изравнени със земята.

На унищожение например е подлежало населението на целия Източен Берлин - тогава столица на ГДР. Само там целите на САЩ били 91.

Виж още: Шест възможни сценария за Трета световна война

Източник: Би Ти Ви