Без мажоритарен вот и задължително гласуване във въпросите за референдума

Референдум ще има заедно с изборите за местна власт през октомври, но ще е само с 1 въпрос. Два от общо трите въпроса, предложени от президента въпроса, бяха отхвърлени от Народното събрание след гласуване.

Оцелелият въпрос засяга дали да бъде въведено електронно гласуване при избори и референдуми. Той мина с гласовете на 146 народни представители, 40 бяха "против", а 10 депутата гласуваха с "въздържал се". 

По предложение на президента Росен Плевнелиев чрез допитването народът трябваше да се произнесе и по темите за задължителното и мажоритарното гласуване. По-рано днес той сам призова народните представители да одобрят зададените от него въпроси.

Промени и редакции

При обсъжданията на въпросите почти всички праламентарни групи без ГЕРБ предложиха промени във въпросите, предложени от президента. 

"Въпросите, които бяха зададени в подписката, бяха формулирани така и президентът се съобрази с тях. Защо да коригираме въпросите след като над 270 000 български граждани ги подкрепят?", коментира лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с промените по въпросите.

Въпреки редакциите, които партиите предложиха (най-вече по първия въпрос, засягащ мажоритарното гласуване), два от въпросите отпаднаха.

Без мажоритарен вот и задължително гласуване във въпросите за референдума

Първият въпрос на президента, който гласи "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?" беше отхвърлен от народните представители с 89 гласа "за", 85 "против" и 22 "въздържал се" и не можа да мине защото депутатите, които са "против" и "въздържал се", са повече от тези "за".

Вторият въпрос, който гласи "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?" бе отхвърлен с 80 гласа "за", 59 "против" и 25 "въздържал се".

Източник: Нова телевизия, Novini.bg