Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд от 29 април 2014 г. по делото срещу Цветан Цветанов за отказаните СРС-та

Бившият вътрешен министър и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе осъден на 4 години затвор и на втора инстанция по обвинението си за престъпление срещу правосъдието, информира mediapool.bg.

Софийският апелативен съд (САС) изцяло потвърждава решението на Софийския градски съд (СГС), приемайки, че подсъдимият неправомерно е сложил шест резолюции "Не!!!" на съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Цветанов получи същата присъда на първа инстанция в края на май миналата година. Тогава съдия Тони Гетов го призна за виновен по обвинението му, че е извършил престъпление срещу правосъдието, стопирайки разрешени от съда СРС-та.

Според мотивите на първата инстанция бившият МВР шеф изобщо не е имал правото да поставя отрицателни резолюции върху исканията, след като те вече са били разрешени от съда. 

Съдия Гетов прие, че в качеството си на вътрешен министър подсъдимият е можел единствено да изпълни волята на съда, а не да прави преценка дали да се съобрази с нея.

САС намира присъдата на СГС за правилна и законосъобразна и я потвърждава изцяло. Решението на САС подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.