Според съда за името ѝ целенасочено е търсена абривиетура, която да звучи като турската дума dost (приятел), като това "заиграване" говори за етническа и верска насоченост на партията

Съдът е отказал да регистрира партията на Лютви Местан - ДОСТ, съобщава Нова телевизия. 

Сред аргументите на съда е това, че "официалното наименование на партията е "Демократи за отговорност, свобода и толерантност". Получава се абревиатурата "ДОСТ". Dost на турски означава "приятел", а молителят напълно съзнателно е искал съкращението от наименованието на политическата партия да образува точно тази". 

Според съда на митинг, където абревиатурата на партията се скандира многократно от нейните привърженици, ще е налице публична проява на чужд език. "Буквата на закона няма да е нарушена, доколкото наименованието на партията е „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“, но духът ще е накърнен", отбелязват от СГС.

"В устава на ПП "ДОСТ" не се съдържа и намек, че това ще е партия на етническа, расова или верска основа, но съдейки по "заиграването" с абревиатурата, най-вероятно партията ще действа ако не на верска или расова, то поне на етническа основа", се казва още в мотивите на съда.

Виж още: Местан изключен от ДПС на рождения си ден​

Реакцията на ДОСТ

От ДОСТ коментираха, че решението на СГС е лоша новина не за тях, а за България, за демократичния и евро-атлантически образ на страната ни.

"Още в понеделник ще обжалваме това решение пред ВКС. Партия ДОСТ е учредена в пълно съответствие не само с Конституцията на България, но и със Закона за политическите партии. Имаме силно очакване ВКС да вземе предвид този факт, който дефинитивно се съдържа и в заключението на българската прокуратура”, добавят от партията.

Според Лютви Местан от мотивите ставало ясно, че съдията е "пристрастна и необективна".

Коментарът на Местан

По повод мотива, че ДОСТ е и турска дума, Местан заявява: 

"Нека все пак да обърнем внимание, че името на партията ни е Демократи за отговорност, свобода и толерантност. Така или иначе фактът, че думата е налична в "Български тълковен речник", доказва, че тя е част от лексикалната система именно на българския книжовен език. По логиката на съдията обаче следва да заключим, че ако една партия избере да се нарече демокрация, би трябвало да не получи регистрация, както и всички други партии, в чието наименование се съдържа чуждата дума демокрация, да бъдат забранени. Така например наименованието – абревиатура на управляващата партия ГЕРБ не е българска дума. Думата "герб" в българския език идва от немската дума erbe (наследство). Това двоен стандарт ли е при регистрацията на политически партии в България?!..."

Виж още: ЦИК глоби Местан за агитация на турски език

Относно втория мотив на съда той коментира: 

"Вторият мотив е още по-несъстоятелен. Повечето членове на ДОСТ са били етнически турци и затова партията е била етническа. Няма да коментираме оспоримостта на тезата за съответствие между име и етническа принадлежност. Подчертаваме обаче, че не членският състав, а политическите цели определят дадена партия като етническа или неетническа. Като цели ДОСТ несъмнено е национална либерална партия. По логиката на съдията обаче и другите български партии би следвало да бъдат определени като етнически, респективно забранени, защото в тях преобладаващата им членска маса така или иначе е от един етнос. Това дискриминация на етноси ли е?!... Освен това субект на конституционното право на сдружаване е гражданинът, без значение на етническата му и на религиозната му принадлежност." 

На 27 юни тръгна делото за регистрация на партията. В началото на юни то беше спряно, тъй като имаше неясноти в документите.

Още тогава съдия Лилия Илиева отправи няколко препоръки към устава на партията и поиска разяснение по някои въпроси. Сред тях беше да се посочат конкретните способи, с които ще се осигури независимостта на българските медии от олигархични обръчи и да се даде пример за решително и всеобхватни реформи в съдебната власт като условие за решително противодействие на задкулисието.

В откритото заседание по делото, което се проведе в края на юни, прокуратурата не видя пречки за регистрацията на партията.

Местан обяви, че е сигурен, че ДОСТ ще получи регистрация от българския съд, защото „всички документи за регистрацията са подготвени така, че да не дадат никакво основание да бъдат счетени за некоректни. Според него срещу ДОСТ се води агресивна атака, породена от страх.

Източник: Нова телевизия, "Дневник"