Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев до последно отказваше да подкрепи последния вариант на реформата

След лека драма в търсене на последния, който да се подпише под законопроекта за промени в Конституцията и нова съдебна реформа, депутатите внесоха в деловодството на Народното събрание текстовете с всички нужни 180 подписа. 

Очаква се гласуването на промените на първо четене са бъде в началото на септември.

"По Конституция най-рано обсъждане може да има един месец след внасянето на законопроекта. Днес е 24 юли, няма пречка комисията във времето от 24 август насетне да започне дебатите по Конституцията. Според мен реалистично за пленарна зала е да очакваме в началото на септември да се състои първото четене на законопроекта", коментира председателят на парламента Цецка Цачева.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък благодари на всички народни представители, които са се включили във внасянето на промените в Конституцията. 

Напрежение в последния момент

Драмата дойде от нежеланието липсата на един подпис. В Народното събрание чакаха близо 2 часа да се появи депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев, чийто "автограф" щеше да направи депутатските подписи точно 180. 

Първоначално Делчев заяви, че няма да се подпише под новите промени, тъй като според него те не са достатъчни. След разговор с лидерът на ДБГ Меглена Кунева, обаче младият народен представител се съгласил да подкрепи промените в сегашния им вид.

Виж още: Постигнаха консенсус за промените в конституцията

"По настояване на госпожа Кунева, която пък от своя страна е поела ангажимент към премиера да тръгне съдебната реформа, аз се съгласих да положа 180-ият подпис, но държа да стане ясно, че това не означава, че ще гласуваме охотно. Все пак ние трябва да бъдем убедени, че наистина се върви към дълбоки съдебни реформи, каквито сме заявили многократно и затова между първо и второ четене самият аз, заедно с колегите от моята група, ще направим необходимите изменения, така че да се постигне първият вариант, който бяхме внесли", коментира Делчев.

Източник: "Дарик"