Най-ниските температури през януари ще варират между -15 и -10 градуса, по Черноморието ще са около -5, а най-високите се очаква да са в интервала от 12 до 17 градуса

Януари е най-студеният и най-снежният месец от годината. През него има най-голяма вероятност за нахлувания на леденостуден въздух от север, при което често се формират средиземноморски циклони и се създават условия за продължителни обилни снеговалежи - типична зима.

В Северна и Източна България това често е комбинирано със силен северен вятър. Има снежни виелици, навявания и преспи, което допълнително усложнява зимната обстановка.

Средният месечен брой дни със снежна покривка е най-голям в Северозападна България (около 20) и най малък по Черноморието (от два до пет). Обикновено именно през януари са дните с най-ниски температури за годината, което се случва при нахлувания на арктичен въздух след стихване на вятъра и изясняване. Абсолютният минимум за страната е -38,3 градуса по Целзий, измерени в гр. Трън на 7 януари 1947 г.

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между -2 и 1 градус, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма - от 0 до 4 градуса, а в планинските райони между -10 и -3, прогнозира пред агенция "Фокус" синоптичката от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Анастасия Кирилова.

Месечната сума на валежите също ще е около нормата, която е между 30 и 70 л/кв.м. Най-ниските температури през януари ще варират между -15 и -10 градуса, по Черноморието ще са около -5, а най-високите се очаква да са в интервала от 12 до 17 градуса.

Януари започна със сравнително топла и ветровито време. Облачността е променлива, често значителна, на отделни места със слаби превалявания от дъжд, а в планините над 2000 м - от сняг. По-малка е вероятността за валежи към 3-4 януари.

През втората половина от първата десетдневка прогнозата е да преобладава облачно време, като повишена вероятност за валежи има около 6-7 януари - отначало от дъжд, който с краткотрайното застудяване в ниските планински райони и високите полета в Западна България ще премине в сняг. Към края на периода се очаква затопляне.

През първите дни от втората десетдневка температурите отново ще се понижат. Запазва се тенденцията за предимно облачно време с дъжд и сняг, като около средата на периода е много възможно валежите да са на повече места и по-значителни по количество.

Относително по-малко е вероятно да вали към 17-18 януари, когато и стойностите на термометъра за кратко ще се повишат.

През третата десетдневка температурите ще бъдат близки до обичайните. На 22-24 януари отново се появява по-голяма вероятност за валежи, която през последните дни от месеца намалява.

Към края на първия месец от 2022-ря изгледите са за облачно и мъгливо време в равнинната част от страната и повече слънчеви часове в планините и планинските райони.

В началото на новата година Слънцето в София изгрява в 7,57 ч. и залязва в 17,04 ч., а продължителността на деня е девет часа и седем минути. В края на януари Слънцето вече ще изгрява в 7,43 ч. и ще залязва в 17,39 ч., като продължителността на деня нараства до девет часа и 56 минути.

Фазите на Луната през месеца са:
2 януари - новолуние,
10 януари - първа четвърт,
18 януари - пълнолуние,
и 25 януари - последна четвърт.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"