"Щастието е добро здраве и лоша памет." - Ингмар Бергман

514 г. - Римският папа свети Симах се оттегля доброволно от папския престол.
1458 г. - Пий II е избран за римски папа.
1772 г. - Крал Густав III възстановява абсолютна монархия в Швеция.
1839 г. - Луи Дагер представя пред Френската академия на науките метод за извършване на фотография.
1848 г. - Вестник New York Herald разпространява информация по Източното крайбрежие на САЩ за златна треска в Калифорния (въпреки че златната треска започва през януари).
1881 г. - С Указ 712 на Народното събрание се създава българската държавна статистическа институция. От Статистическо отделение тя се възвисява в самостоятелно статистическо бюро със задачата да събира, обработва и обнародва всяка година статистически данни по всички клонове на управлението и всички явления, отнасящи се до физическото, икономическото, интелектуалното и моралното състояние на държавата.
1903 г. - Илинденско-Преображенското въстание: Въстава Одринският революционен окръг.
1912 г. - В Албания започва гражданска война между християни и мюсюлмани.
1919 г. - Афганистан обявява независимост от Великобритания.
1927 г. - Руската православна църква признава съветската държава.
1934 г. - При референдум в Германия 89,9% гласуват за създаването на поста "фюрер" - обединяващ правата и задълженията на канцлера и президента, - който се заема от Адолф Хитлер.
1940 г. - В Букурещ започват преговорите между делегациите на Царство България и Румъния за връщането на Южна Добруджа на страната ни.
1942 г. - Втората световна война: Генерал Фридрих Паулус издава заповед за атака на Сталинград.
1944 г. - Париж възстава срещу германските окупатори с подкрепата на съюзниците.
1960 г. - Студената война: В Москва американският пилот на сваления самолет U-2 Франсис Гари Пауърс е осъден на 10 години затвор за шпионаж.
1960 г. - СССР изстрелват космическия апарат "Спутник-5" с двете кучета Белка и Стрелка, 40 мишки, два плъха и няколко вида растения.
1968 г. - Започва съдебен процес срещу ръководителите на създадената през 1966 г. нелегална организация "Марксистко-ленинска българска комунистическа партия".
1980 г. - При самолетна катастрофа над Риад (Саудитска Арабия) загиват 301 души.
1987 г. - В духа на т.нар. Юлска концепция се правят промени в структурата на Министерския съвет.
1989 г. - Полският президент, комунистът Войчех Ярузелски, дава мандат за съставяне на правителство на активиста на профсъюза "Солидарност" Тадеуш Мазовецки.
1991 г. - Августовски пуч в Русия: Съветския президент Михаил Горбачов е поставен под домашен арест, докато е на почивка в Крим. В Москва започва опит за държавен преврат, организиран от комунистите, който се проваля два дни по-късно благодарение на народната подкрепа.
2001 г. - В телевизионно обръщение министър-председателят Симеон Сакскобургготски оповестява социално-икономическите намерения на правителството, които се изразяват в намаляване на данъците, повишаване на цените на електроенергията и топлоенергията до 10%, повишаване на детските надбавки двукратно, повишаване на минималната заплата от 85 на 100 лв. Част от намеренията са също така осигуряване на 20 млн. лв. за безлихвени кредити и намаляване на държавната администрация с 10%.
2002 г. - Руски военен хеликоптер "Ми-26" се разбива край Грозни, след като е обстрелван от чеченски бунтовници. Загиват 118 военнослужещи.
2003 г. - Кола бомба се врязва в централата на ООН в Багдад, като убива 22-ма души, сред тях и висшия пратеник на световната организация Серджо Виейра де Мело.
2004 г. - Интернет търсачката "Гугъл" пуска свои акции в продажба на фондовата борса.
2005 г. - Започват първите в историята съвместни военни учения между Русия и Китай.

19 август е също така международен празник на фотографията и Световният хуманитарен ден.