Нападателят прострелял Андрей Карлов при откриването на фотоизложба в Анкара

Руския посланик в Турция Андрей Карлов беше убит в столицата Анкара от въоръжен мъж, който го простреля тежко при откриване на фотоизложба.

Авторът на покушението нахлул в Центъра за съвременно изкуство, където дипломатът откривал нова експозиция под наслов "Русия през очите на пътешественика: От Калининград до Камчатка", и стрелял срещу Карлов, който тъкмо произнасял речта си.

Извършителят крещял: "Изчезвайте!" и "Това е за Алепо!", а по свидетелство на очевидец също така заявил: "Вие убивахте цивилни в Сирия, няма да се измъкнете от това."

Посланикът бил откаран в близка болница с тежки наранявания, но малко по-късно починал.

Освен Карлов, са били ранени още трима души. 

Според репортера на в. "Хюриет" Кашим Кълъч, който отразявал събитието, нападателят първо стрелял във въздуха, за да създаде паника, и след това прострелял посланика.

Внимание! Видеото съдържа сцена на насилие и смърт. Не се препоръчва за лица под 18 години и хора със слаби нерви!

Според руски официални лица нападението е извършено от радикални ислямски терористи. На съвещание в Кремъл руският президент Владимир Путин заяви: "Москва трябва да разбере с точност кой стои зад убийството... Трябва да знаем кой е насочил ръката на убиеца."

Самоличността на нападателя, който е ликвидиран, е установена - това е 22-годишният Мевлют Мерт Алтънташ, завършил полицейската школа в Измир. В столицата той служел като полицай в силите за борба с безредиците, но бил освободен в рамките на разследването на неуспешния опит за военен преврат.

"Ройтерс" коментира, че покушението се очертава като един от най-ярките примери за излизането на конфликта в Сирия извън границите на страната, където Москва подкрепя властта на Башар Асад в Дамаск.

Според кмета на Анкара целта е била да се навреди на възстановените двустранни отношения между Русия и Турция, а местни медии заподозряха провокация, насочена и срещу тристранните преговори с Иран за Алепо. Двамата държавни глави разговаряха по телефона и също се обединиха около становището, че става дума за провокация.

Междувременно отново в Анкара друг мъж е открил стрелба по американското посолство в града. 

Инцидентът е станал около 4.30 часа тази сутрин. За момента е ясно, че името на стрелеца е Шахир С. Той е задържан, а районът около посолството е отцепен. 

Според местни медии мъжът е стрелял във въздуха осем или девет пъти преди да бъде задържан. Когато е задържан, той е бил чут да казва: "Не си играйте с нас". 

Източник: в. "Хюриет", РИА Новости, NewsRu.com, БНТ