Кремъл обяви, че ще ратифицира Парижкото споразумение за климата до 2020 г. независимо от решението на Тръмп да напусне договора

Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако Швеция се присъедини към НАТО, това ще се отрази негативно на нейните отношения с Москва, предава ТАСС. 

По време на Петербургския икономически форум Путин повдигна темата за евентуалното присъединяване на шведите към Алианса, наблягайки на това, че подобна стъпка би предизвикала необходимостта Русия да предприеме допълнителни мерки за своята сигурност.

"Ако Швеция се присъедини към НАТО, това ще се отрази негативно на нашите отношения, защото ще смятаме, че и от тази страна - страната на Швеция, към нас се приближава инфраструктурата на военния блок и ние ще сме длъжни да помислим как да реагираме на допълнителната опасност", заяви държавният глава.

"Това съвсем на означава, че при нас ще започне истерия или ще насочим ядрени оръжия към Швеция. Но ние ще бъдем длъжни да предприемем нещо, защото разглеждаме това като допълнителна заплаха за Русия", подчерта Путин.

Междувременно стана ясна позицията на Кремъл относно Парижкото споразумение за климата, което снощи бе отхвърлено от американския му колега Доналд Тръмп

По думите на прессекретаря на руското Министерство на природните ресурси Николай Гудков Русия ще ратифицира споразумението до 2020 г. независимо от решението на Тръмп да напусне договора.

Освен това министърът на природните ресурси и екологията Сергей Донской подчерта, че оттеглянето на САЩ ще навреди на имиджа на страната като лидер в сферата на опазването на климата. Според експерти климатът може да стане причина за разрив между Вашингтон и Брюксел, който активно насърчава реализирането на споразумението.

В съответствие с плана Русия ще ратифицира Парижкото споразумение до 2020 г., потвърди Гудков. 

От своя страна Донской коментира, че световната тенденция за преминаване към нисковъглеродна икономика вече не може да бъде обърната. Министърът допълни, че САЩ ще могат да започнат процедурата по напускането на споразумението не по-рано от септември 2019г. А реалното оттегляне от договора ще влезе в сила най-рано през септември 2020 г.

Източник: ТАСС, Агенция "Фокус"