Според Владимир Путин руските войски са създали условията за мирния процес в страната

Русия изтегля военните си сили от Сирия. Президентът Владимир Путин нареди от 15 март основната част на руското военно присъствие в страната да започне изтегляне.

От Кремъл поясниха, че решението е взето след съгласуване със сирийския президент Башар Асад.

"Смятам че задачите, поставени пред Министерството на отбраната, са изпълнени като цяло. Затова заповядвам от утрешния ден да започне изтеглянето на основната част от нашата военна групировка от Сирийската Арабска република", заяви Путин на среща с министрите на отбраната Сергей Шойгу и на външните работи Сергей Лавров. 

По негови думи руските военни в Сирия са създали условията за мирния процес в страната. Президентът поясни, че част от оставащите в Сирия руски военни ще контролират спазването на прекратяването на огъня. 

Виж още: Договориха примирие за Сирия​

Путин добави още, че военните пунктове на Руската федерация в Тартус и в базата Хмеймим ще продължат работата си. Русия ще запази в Сирия и пункта за осигуряване на въздушните полети, чиято цел е да контролират спазването на примирието.

Путин е уведомил сирийския президент Башар Асад за взетото решение, като Асад е изразил дълбока благодарност за помощта на Русия в борбата срещу тероризма и за хуманитарното й съдействие.

На срещата Владимир Путин нареди на Сергей Лавров да активизира още повече руската дипломация в организирането на мирния процес в Сирия. Военният министър Сергей Шойгу докладва, че руските части са унищожили над 2000 бойци, родом от Русия. Сред тях са и 17 полеви командири.

Виж още: Руска синоптичка: Времето в Сирия е идеално за бомбандировки​

Засега САЩ не могат да кажат как изтеглянето на руските военни сили от Сирия ще повлияят на обстановката в страната и на усилията да стартира процеса на регулиране на конфликта, заяви говорителят на Белия дом Джошуа Ърнест. Той не изключи президентът Барак Обама да се обади на Владимир Путин, за да обсъдят развитието на обстановката в Сирия. Ърнест не даде пряк отговор и на въпроса дали Русия е координирала със САЩ изтеглянето си от Сирия. 

Източник: Ройтерс, ТАСС