Русия се нуждае от пълна гаранция, че Украйна няма да стане член на НАТО. Това заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин

Постепенното разполагане на силите на НАТО все по-близо до границите на Русия предизвиква безпокойството на Москва, заяви Песков в интервю за Би Би Си:

"Бихме искали да чуем 100-процентна гаранция, че никой дори и не мисли за влизането на Украйна в НАТО. И тъй като, за съжаление, никой не дава такава гаранция, тази ситуация предизвиква опасенията на Москва, кара ни да се чувстваме застрашени и затова предприемаме предпазни мерки."

Виж още: Путин: Киев може да стане наш за две седмици

Същевременно прессекретарят на Владимир Путин обвини Запада, че прави опити да наруши баланса на силите и че не изпълнява собственото си обещание да не се приближава до руските граници, информира Васко Михайлов, кореспондент на БНР в Москва.

Виж още: Дейвид Камерън сравни Русия с нацистка Германия

Междувременно германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, който разговаря снощи с руския си колега Сергей Лавров, предупреди, че Европа може да се изправи пред заплахата от конфронтация вместо да си сътрудничи. Германският първи дипломат заяви още, че не е оптимист във връзка със събитията в източната част на Украйна.

Коментар: Иво Инджев: Партийният ни "елит" е единен в казарменото "равнис" на Путин